S.T.R.A.H. KVOG!

0

Beogradski sastav S.T.R.A.H. (p)ostao je referenca otpora i pre nego što je taj izraz na ovim prostorima poprimio oblik trajnog stanja svesti. Sam naziv benda sažima osećaj nesigurnosti koji prosečan živalj oseća svakodnevno, kroz sveukupnu nesigurnost i konstantnu nevericu u „bolje sutra” koja nam se decenijama (a ima ih) svaki čas servira.

Prihvatanje upućenih obećanja zdravo za gotovo, večita egzistencijalna borba i grč sa kojim se „mali čovek” susreće, nažalost, večita su tema.

Ovaj sastav konačno je, skoro posle trideset godina, objavio prvi skup pesama koje odolevaju vremenu. One su sada, nakon godina životnog iskustva samih članova benda (ali i nas), zrele i globalno aktuelne. Kroz njihovu estetiku provejava neka vrsta rokabili gotike koja u artističkom, stripskom frejmu secira svakodnevicu u, po pravilu, strogo (ne)kontrolisanim životnim situacijama.

Svako od nas može biti glavni akter, žrtva ili antiheroj nejasnih društvenih okolnosti i strategija transparentno serviranih putem masovnih medija. Britko, jako, bazičnim rokenrol alatkama, grupa S.T.R.A.H. na albumu „KVOG!” skreće fokus slušaoca na sopstvene
resurse, snagu i volju koju može crpiti iz opšteg ludila u koje je gurnut. Nije teško preokrenuti sve u sopstvenu korist, potrebno je samo suočiti se i hrabro iskoračiti, što je samo jedna od mogućih definicija albuma „KVOG!”.

(Dostupno na: mascom.rs)