“S druge strane jastuka…”: Mjuzikl po Bajaginim pesmama uskoro u Pozorištu na Terazijama

0
Foto Igor Pavicevic

Pozorište na Terazijama slavi 70 godina od osnivanja, a kruna jubileja biće premijera mjuzikla “S druge strane jastuka” po pesmama Momčila Bajagića Bajage, u režiji Juga Radivojevića, a po tekstu Stevana Koprivice, preneo je B92.

Bajaga je izrazio veliko zadovoljstvo što će ponovo raditi sa Pozorištem na Terazijama, nakon što je komponovao za mjuzikl “Ženidba i udadba”.

“Čast mi je što sam baš ja taj domaći autor koga su izabrali. Ovo će biti timski rad, Koprivica je napisao tekst, a ja ću se potruditi da odaberem najbolje pesme koje će ići uz to. Srećan sam što će orkestar biti uživo, te će biti zaista veličanstveno”, kazao je Momčilo Bajagić i najavio da je planirano da se mjuzikl nađe pred gledaocima u aprilu sledeće godine.

Direktor pozorišta Aleksandar Ðaja podsetio je na dugu istoriju teatra i uspeha tokom 70 godina postojanja.

“Trudićemo se da zadržimo status pozorišnog glamura i spektakla. Ponosni smo na cifru od 286 premijere koliko smo imali do sada”, kazao je između ostalog Ðaja.

Profesor Univerziteta umetnosti Svetozar Rapajić govorio je o nastanku Pozorišta na Terazijama i prvih 20 godina kada su repertoar činile pretežno komedije i operete.

”Osnovano kao Humorističko pozorište 23. decembra 1949. godine, krenulo je sa radom u improvizovanim okolnostima kao podstanar bioskopa ‘Beograd’, a prva premijera bila je Nušićeva komedija Dr (1951). Pozorišna kritika i kulturna javnost tog vremena nije dočekala sa odobravanjem repertoar, već je nastavila ignorantski odnos prema onome što je ubrajano u ‘lake’ pozorišne žanrove”, kazao je Rapajić.

Fuzijom sa Beogradskim dramskim pozorištem 1959. godine stvoreno je Savremeno pozorište sa dve scene – na Terazijama i na Crvenom krstu.

“Savladavajući sve probleme i nedoumice koje je to spajanje proizvelo, postavljane su predstave koje se mogu smatrati prelaznim oblicima na putu ka velikom američkom mjuziklu. ‘Oklahoma’ (1966) predstavlja prelomnu tačku na terazijskom repertoaru, a premijere koje su usledile ‘Priča iz zapadnog kvarta’ (1968) i ‘Poljubi me Kejt’ (1969) samo su potvrdile ovu tendenciju okretanja ka muzičkom pozorištu”, podsetio je profesor.

U martu 1975. godine doneta je odluka da se pozorišta razdvoje na Beogradsko dramsko pozorište i Pozorište na Terazijama.

“Danas Pozorište na Terazijama je jedino muzičko pozorište u regionu koje je dobilo licencu za izvođenje najpoznatijih svetskih naslova poput mjuzikala ‘Čikago’, ‘Cigani lete u nebo’, ‘Kabare’, ‘Briljantin’, ‘Mamma Mia’, ‘Fantom iz Opere'”, naveo je Rapajić i zaključio da je posebna pažnja usmerena i na tradiciju postavljanja mjuzikla na domaći tekst (“Maratonci trče počasni krug”, “Zona Zamfirova”, “Mister dolar”…), a takav uspeh očekuju i sa novim “S druge strane jastuka”.