Ružić o novini u studiranju: “Teorijska nastava, rad u kompaniji i mentorstvo…”

0
(BETAPHOTO/Nacionalna akademija za javnu u pravu/DS)

(Beta) – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da se od naredne akademske godine uvodi novina u studiranje koja podrazumeva teorijsku nastavu, rad u kompaniji i mentorstvo.

Ružić je to rekao na studentskoj onlajn konferenciji posvećenoj dualnom obrazovanju na visokoškolskim ustanovama koja je održana danas.

„Izrada i kreiranje studijskih programa je sada u rukama fakulteta i kompanija koje traže zajednički interes za realizaciju ovakvih studijskih programa“, rekao je Ružić.

Rekao je da postoji interesovanje za to i da očekuje da će već od oktobra 2021/2022. godine početi prvi studijski programi u oblasti odevnog inženjerstva i dizajna, vazduhoplovnog mašinstva i pejzažne arhitekture.

„Ovaj zakon donosi nove mogućnosti za studentsko organizovanje i veće mogućnosti da artikulišete svoje potrebe, usaglasite stavove i utičete na kreiranje oblasti od značaja za studentsku zajednicu“, istakao je on i rekao da su na njemu radili i studenti.

Govoreći o epidemiji koronavirusa rekao je da su organizovani punktovi za vakcinaciju i u studentskim domovima, klinikama i ambulantama i pozvao studente da budu odgovorni i da se vakcinišu.