Ružić: “Male mature će biti. Nije osam godina bila korona”

0
scrennshot/N1

Male mature će biti, kaže ministar prosvete Branko Ružić i dodaje da nema racionalnog razloga da se završni ispit, kao kruna osmogodišnjeg obrazovanja, ne organizuje.

On je za Tv Pink rekao da je ministarstvo u stalnim konsultacijama sa nadležnim zavodima i podsetio da je mala matura kruna osmogodišnjeg školavonja i sertifikacija stečenog znanja.

“Upravo bi to dovelo do manjkavosti u sertifikaciji stečenog znanja u osnovnim školama koje se stiče osam godina. To je krajnja objektivna ocena znanja. Nije osam godina bila korona”, naveo je Ružić.

Kako kaže, zdravstveni deo Kriznog štaba je rekao da nema epidemioloških razloga da se prolongira zimski raspust koji je počeo 21. decembra i završava se 15. januara.

“Drugo polugodište počinje 18. januara u ponedeljak. Zaključili smo da to uradimo po modelu koji je postojao od septembra meseca”, rekao je ministar.

Upitan da li će đaci zbog epidemije i nastave na daljinu imati “rupe u znanju”, Ružić je rekao da nijedna generacija neće i nesme biti izgubljena, a da je mlađa populacija adaptabilnija i da su se lako prilagodili učenju uz pomoć savremenih tehnologija.

Na pitanje da li će se redukovati nastavni program, jer je ranije krenuo zimski raspust, Ružić je rekao da je redukovanje moguće do 20 odsto, ali da postoji autonomija, da nastavnici i učitelji treba da budu inventivni, a sve u skladu sa pravilnicima i programima i planovima rada.

Ministar je naveo da su jasno definisane i izmene i dopune Pravilnika o ocenjivanju u odnosu na broj ocena za nastavne predmete i da je sada moguće da se izvede zaključna ocena ukoliko učenik ima manje od četiri ocene, odnosno manje od dve ocene u zavisnosti od fonda časova.