Ruski reditelj Andrej Končalovski povukao svoj film sa takmičenja zbog dokumentarca o Navaljnom

0
Handout / AFP / Profimedia

(Beta-AFP) – Ruski reditelj Andrej Končalovski, dobitnik mnogih nagrada širom sveta, zatražio je danas da njegov poslednji film bude povučen sa takmičenja u znak protesta zbog nominacije dokumentarnog filma opozicionara Alekseja Navaljnog.

Odbor ruske nagrade Beli Slon, koju dodeljuju filmski kritičari, nominovao je ove godine Alekseja Navaljnog u kategoriji “Događaj godine” za  “seriju inovativnih dokumentarnih filmova” u kojima protivnik Kremlja govori o korupciji.

Te filmove je na JuTjubu gledalo nekoliko desetina miliona ljudi. Najgledaniji (115 miliona pregleda) bio je video Navaljnog nazvan “Palata” u kojem govori o palati koju je navodno izgradio ruski predsednik Vladimir Putin.

Končalovski je ocenio kao “žalosnu” odluku o nominaciji Navaljnog navodeći da njegovi dokumentarni zapisi mogu biti okvalifikovani kao “novinarski projekat ili politički čin, ali nikako kao delo sedme umetnosti”.

Reditelj je rekao da bi to bilo kao kad bi uvodnik nekog tabloida dobio “književnu nagradu”.

Zbog toga je zatražio da njegov poslednji film “Dragi drugovi” bude povučen sa takmičenja iako je delo dobilo šest nominacija.

Končalovski (83) ima dugu filmsku karijeru između Rusije i Zapada. Jedan je od retkih Rusa koji je snimao u Holivudu 80-ih godine pre nego što se desetak godina kasnije vratio u zemlju. Poznat je kao kritičar zapadnog mentaliteta.

Reditelj je stariji brat režisera Nikite Mihalkova, veoma bliskog Kremlju i koji je takođe kritikovao nominaciju Alekseja Navaljnog za nagradu Beli Slon.