Ruski lekar o deksametazonu: “Već ga uveliko koristimo ali ne pomaže uvek kod koronavirusa”

0
Foto Profimedia

O leku deksametazonu, višedecenijskom steroidu za koji se smatra da je spasonosni tretman za Covid-19, zvaničnici u Rusiji kažu da se lek koristi za lečenje pacijenata od koronavirusa, ali da on “nije panacea” odnosno lek koji leči sve ili opšti lek.

Agencija RIA citira Sergeja Avdejeva, šefa odeljenja za pulmologiju na Univerzitetu Sečenov, najvećoj ruskoj medicinskoj istraživačkoj školi: “Lek se već uveliko koristi u Rusiji. Ali, deksametazon, nažalost, nije panacea: u nekim slučajevima može pomoći, ali (samo) u nekim. Lek ima protivupalno dejstvo kod određenog dela pacijenata sa Covid-19 koji imaju tešku upalu. U poslednjoj verziji smernica za prevenciju i dijagnozu koronavirusne infekcije možete videti da su tamo propisani glukokortikosteroidi, uključujući deksametazon. U mnogim klinikama se već koristi u Rusiji”, naveo je on, preneo je Gardijan.

Svetska zdravstvena organizacija pozdravila je kao “sjajnu vest” rezultate prvih kliničkih ispitivanja koji pokazuju da jeftin i široko rasprostranjen steroid deksametazon može da pomogne u spasavanju teško obolelih pacijenata od korona virusa.

“Ovo je prva terapija koja je pokazala da smanjuje smrtnost kod pacijenata obolelih od Kovid-19 koji su na kiseoniku ili veštačkoj ventilaciji”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus kasno sinoć.

“Ovo je sjajna vest i čestitam vladi Velike Britanije, Univerzitetu Oksford i mnogim bolnicama i pacijentima u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su doprineli ovom naučnom prodoru koji spašava živote”, naveo je on.

Istraživači su početne zaključke o rezultatima podelili sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i “radujemo se potpunoj analizi podataka narednih dana”, dodao je on u saopštenju, prenosi Rojters.