Ruski hakeri pokušali mešanje u američku predizbornu kampanju: Majkrosoft tvrdi da je ponovo “Fancy bear” umešan

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Ista ruska vojna obaveštajna jedinica koja je hakovala američke Demokrate 2016. godine, pokušala je nedavno sličan upad u računarski sistem više od 200 organizacija, uključujući političke stranke i konsultante, objavila je u četvrtak kompanija “Majkrosoft”.

Čini se da su ti pokušaji deo šireg ciljanja na političku kampanju pred izbore u SAD i srodne grupe, rekla je kompanija.

“Ono što smo videli u skladu je s prethodnim obrascima napada koji ne ciljaju samo na kandidate i osoblje kampanje, već i na one s kojima se oni savetuju o ključnim pitanjima”, naisao je u blogu Tom Bart, potpredsednik “Majkrosofta”.

Većinu pokušaja infiltracije ruskih, kineskih i iranskih agenata zaustavio je “Majkrosoftov” bezbednosni softver i obavestio mete, rekao je on. Ta kompanija nije iznela da li je neko možda uspešno hakovan i kakve su posledice.

Iako su američki obaveštajci prošlog meseca rekli da Rusi favorizuju predsednika Donalda Trampa, a Kinezi više vole bivšeg potpredsednika Džoea Bajdena, demokratskog izazivača Trampa, “Majkrosoft” je u četvrtak primetio da su kineski državni hakeri ciljali na “osobe visokog profila povezane sa izborima”, uključujući ljude povezane s Bajdenovom kampanjom.

Kina, međutim, uglavnom predstavlja pretnju zbog špijunaže, dok Rusija krade podatke i koristi ih kao oružje.

“Majkrosoft” nije procenio koji strani protivnik predstavlja veću pretnju integritetu predsedničkih izbora u SAD u novembru. Konsenzus stručnjaka za sajber-bezbednost je da je rusko mešanje najteže. Visoki zvaničnici Trampove administracije su to osporili, mada ne nudeći nikakve dokaze.

“Majkrosoftova” objava pokazuje da ruska vojna obaveštajna služba nastavlja da ide na ciljeve povezane s izborima, nesputana američkim optužnicama, sankcijama i drugim protivmerama, rekao je Džon Haltkvist, direktor za obaveštajne analize vodeće firme za sajber-bezbednost “FireEye”.

Ruska služba se umešala u predizbornu kampanju 2016. godine nastojeći da donese korist Trampu hakovanjem Demokratskog nacionalnog komiteta i i-mejlova Džona Podeste, menadžera kampanje Hilari Klinton, i izbacivanjem sramotnog materijala na mrežu, ustanovili su istražitelji Kongresa SAD i FBI.

Ista jedinica ruske vojne obaveštajne službe GRU, poznata kao “Fancy Bear”, za koju “Majkrosoft” kaže da je izvršilac sadašnje aktivnosti, takodje pred izbore, 2016. godine je upala u baze podataka o registraciji birača u najmanje tri države SAD, mada nema dokaza da je pokušala da ometa glasanje.

“Majkrosoft” koji ima uvid u to jer je njegov softver i masovno prisutan i visoko ocenjen kao bezbedan, nije izneo da li su američki zvaničnici koji upravljaju izborima ili sistemima za glasanje, ove godine bili na meti državnih hakera. Američki obaveštajni zvaničnici kažu da do sada nisu videli dokaze za to.

“Majkrosoft” je rekao da je tokom prošle godine primetio pokušaje grupe “Fancy Bear” da prodre u ukupno više od 200 grupa direktno i indirektno povezanih sa američkim izborima.

Takođe je na meti bila Evropska narodnjačka stranka desnog centra, najveća grupacija u Evropskom parlamentu. Portparol te stranke rekao je da su pokušaji hakovanja bili neuspešni. “Nemački Maršalov fond SAD”, istraživački centar, bio je takodje meta. Portparol je rekao da nema dokaza o upadu.

“Majkrosoft” nije rekao da li su ruski hakeri pokušali da prodru u Bajdenovu kampanju, ali je rekao da kineski hakeri iz grupe “Hurricane Panda” koju podržava njihova država, “izgleda da su indirektno i neuspešno” ciljali Bajdenovu kampanju putem e-pošte. Bajdenova kampanja nije to potvrdila, iako je u izjavi rekla da je upoznata sa izveštajem “Majkrosofta”.

U blogu direktora “Majkrosofta” se navodi da su maja i juna ove godine hakeri iz Irana, koji imaju podršku svoje države, bezuspešno pokušali da se prijave na račune Trampovih zvaničnika kampanje i administracije. “Mi smo velika meta, pa nije iznenađujuće videti zlonamerne aktivnosti usmerene na kampanju ili naše osoblje”, rekla je zamenica sekretara za štampu Trampove kampanje Tia MekDonald.

Tim Murta, direktor komunikacija Trampove kampanje, rekao je: “Predsednik Tramp će Džoea Bajdena pobediti pošteno i ne treba nam nikakvo strano mešanje, niti ga želimo”.

U junu je “Gugl” otkrio da je grupa “Hurricane Panda” ciljala na zaposlene u Trampovoj kampanji, dok su iranski hakeri pokušavali da upadnu u naloge osoblja Bajdenove kampanje. 

Iako su i državni tužilac Viliam Bar i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen rekli da Kina predstavlja najveću pretnju američkim izborima, kao meta se pominje samo “jedna istaknuta osoba koja je ranije bila povezana” s Trampovom administracijom.

Grejem Bruki, direktor digitalnih forenzičkih istraživanja u Atlantskom savetu, osporava Barovu i O’Brajenovu tvrdnju da Kina predstavlja veću pretnju za ovogodišnje izbore. Njegova laboratorija predvodi u otkrivanju i objavljivanju ruskih kampanja dezinformisanja.

Bruki je potvrdio da je Atlantski savet među ciljevima grupe “Hurricane Panda”, ali rekao je da nema dokaza da su pokušaji hakovanja, za koje je rekao da su bili neuspešni, imali bilo kakve veze sa izborima 2020. godine.

“Imamo sve naznake da je to bio slučaj sajber-špijunaže, prikupljanja informacija, što je različito od mešanja u izbore”, rekao je on.

Suprotno tome, rekao je Bruki, “prilično je očigledno da su ruski pokušaji (koje je obelodanio Majkrosoft) bili usredsređeni na izborne procese i grupe koje na njima rade”.