Ruska vakcina protiv korone: Primila je i Putinova ćerka, hoće i Duterte, šta je poručivao SZO, a može li se koristiti vakcina i pre kraja treće faze…

1
Foto: Profimedia

“Jutros je prvi put u svetu registrovana vakcina protiv koronavirusa”, rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade, prenose svetski mediji.

Putin je izrazio nadu da će se vremenom pojaviti više vakcina protiv koronavirusa.

Prvu rusku vakcinu protiv virusa korona zajednički su razvili istraživački institut Gamaleja i rusko ministarstvo odbrane.

Klinička ispitivanja pokrenuta su 18. juna i svih 38 dobrovoljaca je razvilo imunitet.

Rusko ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je odobrenje dato nakon manje od dva meseca testiranja na ljudima koje radio moskovski institut Gamalej.

Vakcinu primila i Putinova ćerka

Putin je rekao da je vakcinu dao i jednoj od njegovih ćerki koja je primila dve doze.

“Ona je bila deo eksperimenta”, rekao je Putin.

Putin je rekao da je njegova ćerka dobila temperaturu od 38 stepeni u danu kada je primila prvu dozu vakcine, a da je onda sledećeg dana temperatura spala na 37. Nakon druge doze, temperatura se lagano povećala, ali je tada sve bilo gotovo.

“Ona se dobro oseća i ima veliki broj antitela”, dodao je Putin.

On nije precizirao koja od njegove dve ćerke je primila vakcinu.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte prihvatio je ranije ponudu vakcine protiv koronavirusa od Rusije, izražavajući spremnost da je primi među prvima kao gest poverenja i zahvalnosti.

“Kada vakcina stigne, primiću je pred javnošću. Prvo je ispitajte na meni, to je u redu”, rekao je Duterte.

Šta kaže SZO

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je pre nedelju dana Rusiju da sledi međunarodne smernice u proizvodnji vakcine protiv COVID-19, nakon što je ta zemlja rekla da će početi sa vakcinacijom stanovništva protiv koronavirusa u oktobru.

“Ponekad istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je naravno izvanredna novost”, rekao je ranije portparol SZO.

“Ali između pronalaska ili indicija da se poseduje vakcina koje deluje i vakcina koja je prošla sve faze je velika razlika”, dodao je on.

Ruska vakcina nije na listi SZO od šest vakcina koje su došle do treće faze kliničkih ispitivanja.

Ruske zdravstvene vlasti objavile su prethodno da se pripremaju da krenu sa masovnom vakcinacijom protiv koronavirusa u oktobru.

Ministar zdravlja Rusija Mihail Muraško je rekao da će lekari i profesori biti prvi koji će primiti vakcinu, a potom postupno i ostatak stanovništva.

Rusija do sada nije dala naučne podatke o toj vakcina na nezavisnu evaluaciju.

Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Moskvi već je u maju objavio da je razvio vakcinu za koju je tada naveo da stvara imunitet na koronavirus bez negativnih propratnih pojava.

Da li možemo da se vakcinišemo pre završetka treće faze ispitivanja

Ugledni američki profesor medicinskog bioinženjerstva Stiven Salzberg napisao je ranije blog koji je izazvao veliki broj reakcija i komentara, kao i članak u Njujork tajmsu.

On je predložio da se, dok se naučnici bave ispitivanjem treće faze nekoliko obećavajućih vakcina protiv COVID-19, istovremeno mogu ponuditi te iste, neodobrene vakcine široj zajednici volontera, pod uslovom da su oni u potpunosti informisani.

“Pretpostavio sam da bi koristi nadjačale rizike”, napisao je on za Forbs.

“Nisam u pravu”, napisao je u novom tekstu.

“Pročitavši mnoge odgovore na moj članak, od kojih su neki detaljnije opisali rizike, pa sam zaključio da su rizici veći nego što sam ih prezentovao, a da koristi nisu tako velike kao što sa mislio”, naveo je Salzberg.

“Postoji nekoliko rizika koje nisam dovoljno naglasio”, navodi on.

“Jedan se odnosi na to što faze 1 i 2 uspostavljaju sigurnost, ali da je faza 3 takođe usredsređena na sigurnost, budući da je uključeno mnogo više subjekata. Faza 3 može da identifikuje manje uobičajene neželjene efekte koji bi mogli da budu veoma loši. Drugi rizik je poverenje: ako prebrzo proširimo distribuciju vakcina i onda vakcina ne uspe, možemo ozbiljno da potkopamo poverenje janvosti u bilo kakvu eventualnu vakcinu koja zaista deluje. To će zauzvrat smanjiti broj ljudi koji su spremni da se vakcinišu, što može naneti ozbiljnu štetu javnom zdravlju”, napisao je Salzberg.

1 KOMENTAR

  1. “Pročitavši mnoge odgovore na moj članak, od kojih su neki detaljnije opisali rizike, pa sam zaključio da su rizici veći nego što sam ih prezentovao, a da koristi nisu tako velike kao što sa mislilo”, naveo je Salzberg. Не постоји 100% сигурна и 100% ефикасна вакцина. То се овде изгледа спознало тек када су почеле да стижу вести од “текс-мекс” спремној вакцини од короне и њеним могућим последицама. А људи се у Србији вакцинишу деценијама. Људи, а већином деца, јер се у том узрасту најчешће и даје вакцина, доживљавају у појединачним случајевима и последице ове чињенице, али се на то нико у овом друштву не осврће. Чак шта више, доноси се Закон о имунизацији, као обавезној, али се за евентуалне последице не предвиђа одговорност ! У том смислу људи који су писали овај закон, као и они који су га усвојили, носе тешку анатему. Не знам како ће се даље, у будућности развијати политичка ситуација, али у сваком позитивном сценарију тог расплета, ти људи не би никако смели да избегну стрељачки строј.

Comments are closed.