Ruska agencija tipuje na Irineja Bulovića za sledećeg patrijarha SPC, ali tvrde i da Vučić ima svog kandidata…

2
Profimedia

Kako se poslednjih mjeseci zdravlje poglavara Srpske pravoslavne crkve pogoršalo, intenzivno se raspravlja o njegovome nasledniku, objavila je ruska agencija „Regnum”.

„Za Rusku crkvu najprikladniji kandidat i najprikladnija zamena Irineju Gavriloviću (89) je, naravno, episkop bački Irinej Bulović, koji mudro i hrabro brani interese Ruske crkve na panpravoslavnome nivou”, navodi ruska agencija.

„Ovaj srpski episkop poznat je po svojoj bivšoj bliskosti sa Vaseljenskim Patrijarhom, ali se, nakon raskolničkih napora Vartolomeja, potpuno distancirao i intenzivirao komunikaciju sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirillom. Više puta je posetio Moskovsku patrijaršiju”, navodi se.

Međutim, u ovoj analizi se navode procene po kojima “izbor Irineja Bulovića za novoga patrijarha SPC nije baš siguran”.

„Ozbiljna prepreka izboru vladike bačkoga za poglavara SPC je činjenica da predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, ima svoga kandidata za ovo mesto”, tvrdi ruska agencija.

Vučićev kandidat je, prema ovim navodima, Porfirije Perić (58), mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

„Regnum” navodi i da „predsednik Srbije, čiji je uticaj u SPC ogroman, otvoreno lobira da njegov blizak prijatelj, a mnogi smatraju i rođak, bude izabran za budućega poglavara SPC – mitropolit Porfirije se već smatra najozbiljnijim kandidatom”.

„Porfirije je mnogo mlađi od ostalih potencijalnih kandidata, ima veliko medijsko iskustvo i mladi i šira javnost ga poštuju. Pored toga, nije bilo kompromitujućeg materijala protiv njega u medijima. On je mnogo pristupačniji ‘običnom verniku’ od svoga duhovnoga oca, vladike Irineja Bulovića”.

Porfirije je rodom iz Bečeja, a od 1999. je titularni episkop jegarski, tj. vikar (pomoćnik) Irineja Bulovića u Eparhiji bačkoj.

Javnost Srbije Porfirija zna kao člana Savjeta Republičke radiodifuzne agencije, jedno vreme je bio episkop vojni Vojske Srbije, a od 2014. mitropolit SPC u Zagrebu.

Ruska agencija u zaključku navodi:

„Naši izvori u vrhu Ruske pravoslavne crkve strahuju da bi vladika Irinej Bulović, idealan kandidat, mogao da napusti borbu za mesto poglavara SPC zbog činjenice da, poput Porfirija, ne uživa takav ugled među srpskim vladikama, a još manje u predsedničkoj administraciji Vučića”.


2 KOMENTARA

Comments are closed.