Rusija traži od Slovačke da joj vrati vakcine

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Rusija je danas zatražila od Slovačke da joj vrati doze vakcine protiv korona virusa “Sputnjik V” zbog višestrukog kršenja ugovora.

Na zvaničnom Tviter nalogu vakcine “Sputnjik V” navodi se da je slovačka agencija za lekove, “kršeći postojeći ugovor i u činu sabotaže” testirala taj proizvod u laboratoriji koja nije deo zvanične mreže laboratorija EU za kontrolu lekova.

Navedeno je i da je slovački Državni institut za kontrolu lekova “pokrenuo kampanju dezinformacija” protiv vakcine “Sputnjik V” i da “planira dodatne provokacije”.

Slovačka agencija je navela da zvanična mreža laboratorija EU testira jedino vakcine registrovane u Uniji, što sa ruskom vakcinom nije slučaj.

Dodala je da ne zna detalje slovačko-ruskog ugovora jer je klasifikovan kao poverljiv.

Nekoliko sati pre nego što je Rusija zatražila od Slovačke da vrati vakcine, slovački Institut je naveo da od proizvodjača ruske vakcine nije dobio dovoljno informacija da bi mogao da proceni koristi i rizike od njene upotrebe.

Institut je naveo da je od Rusije dobio oko 80 odsto traženih podataka i dodao da se vakcina isporučena Slovačkoj razlikuje od “Sputnjik V” vakcine, o kojoj su podaci objavljeni u stručnom časopisu Lanset i čija je efikasnost procenjena na 91 odsto.

Ruska vakcina “Sputnjik V” još nije odobrena za upotrebu u EU, ali je Evropska agencija za lekove (EMA) počela njeno procenjivanje u martu.

Slovački Institut je naveo i da se vakcina koju procenjuje EMA razlikuje od one koja je poslata Slovačkoj.

Rusija je te tvrdnje odbacila kao “lažne vesti”.

“Sve doze vakcine ‘Sputnjik V’ istog su kvaliteta i prolaze kroz rigoroznu kontrolu na Institutu Gamaleja. Kvalitet vakcine ‘Sputnjik V’ potvrdile su regulatorne agencije 59 zemalja”, navodi se.

Vlada Slovačke je nedavno pala nakon što je doskorašnji premijer Igor Matovič sklopio sa Rusijom tajni sporazum o kupovini dva miliona doza vakcine “Sputnjik V”, uprkos protivljenju koalicionih partnera njegove stranke.

Matovič, zamenik premijera i ministar finansija u novoj vladi, dočekao je avion sa prvih 200.000 doza ruske vakcine 1. marta.

On je danas u Moskvi razgovarao s ruskim zvaničnicima o daljoj isporuci vakcina.