Rusija izrazila nadu da “neće morati da zabrani strane društvene mreže”

0
Foto Profimedia

(Beta-AFP) – Kremlj je izrazio “nadu” da neće morati da zabrani strane društvene mreže sa kojima je Rusija u sukobu zamerajući im način upravljanja sadržajima, posebno političkim, rekao je danas visoki ruski zvaničnik.

Prvi znaci zaoštravanja primećeni su početkom marta kada je u Rusiji usporen rad Tvitera, mreže koju ruske vlasti optužuju da nije povukla “nelegalne” sadržaje sa svoje platforme.

Moskva je dala Tviteru mesec dana da se izvini ili će biti potpuno blokiran, a više zvaničnika nagovestilo je da bi Fejsbuk i Jutjub mogli da budu sledeći.

Vlasti su između ostalog osudile širenje sadržaja koji podržavaju uhapšenog opozicionara Alekseja Navaljnog.

“Nadam se da nećemo morati da idemo dotle (da se zabrani) i da će se naći način da se reši taj sukob”, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov za list Argumenti i fakti.

“Niko ne želi potpunu zabranu, bilo bi besmisleno zalagati se za to. Međutim treba da obavežemo te kompanije da poštuju naša pravila”, rekao je on.

Peskov je ocenio da “nijedna država koja sebe poštuje ne bi dozvolila da joj jedna firma nameće svoje uslove”.

Moskva optužuje Tviter da nije povukao sadržaje u kojima se maloletnici podstiču na samoubistvo, sadržaje sa dečjom pornografijom ili informacije o upotrebi droge.

Američka platforma odbacuje ruske optužbe navodeći da je “jako zabrinuta” zbog “pokušaja blokiranja i gušenja javnog razgovora onlajn”.

Odvojeno od ovog slučaja ruski zvaničnici i predsednik Vladimir Putin više puta su poslednjih meseci osudili svemoć velikih zapadnih društvenih mreža.