Rusija ima nekoliko vakcina a sada je i druga testirana na ljudima: „Prvih 100 dobrovoljaca je vakcinisano sa dve doze. Osećaju se dobro…“

0
Foto: Profimedia

Sibirski Institut za virusologiju Vektor u utorak je završio rana ispitivanja na ljudima, poznata kao faza II, druge potencijalne ruske vakcine protiv Covid-19, objavila je je državna agencija za bezbednost potrošača, prenosi Interfaks.

Rusija je u avgustu registrovala svog prvog kandidata za vakcinu, koji je razvio moskovski Institut Gamaleja, nakon završetka ranih faza ispitivanja na ljudima.

„Danas … je poslednja grupa od 20 dobrovoljaca puštena iz bolnice“, saopštio je Rospotrebnadzor, prenosi Gardijan.

„Svih 100 dobrovoljaca je vakcinisano sa dve doze i završili su 23-dnevni period praćenja u bolnici. Volonteri se osećaju dobro. “

U svetu se ukupno radi na oko 150 vakcina protiv COVID-19, a prema rečima rukovodioca Federalne inspekcije u sferi zaštite prava potrošača i dobrobiti čoveka (Rospotrebnadzor) Ane Popove, od toga 26 varijanti dolazi iz Rusije. Ali nisu sve to potpuno različiti tipovi vakcina. Po pravilu, to su projekti istih instituta i međusobno se razlikuju samo po nekim nijansama, piše Russa Beyond.

U Rusiji su do faze kliničkih ispitivanja stigle dve vakcine. To su „Sputnjik Vˮ, koja je registrovana prva na svetu, i zasad neregistrovana sibirska vakcina „Epi VakKoronaˮ.

„EpiVakKoronaˮ je nastala u sibirskom naučnom centru „Vektorˮ, koji je osnovan 1974. godine pre svega kao laboratorija za razvoj biološkog oružja pod paravanom civilnog instituta. Kasnije je ovaj institut postao mesto za dijagnostikovanje i čuvanje najopasnijih virusa na planeti, od velikih boginja do ebole. U suštini je to vojni objekat. Oko „Vektoraˮ se nalazi ograda sa bodljikavom žicom visoka dva metra, na njegovoj teritoriji su postavljene protivtenkovske prepreke, a na osmatračnicama se nalaze stražari sa automatskim puškama. Upravo na ovom mestu napravljen je prvi test za otkrivanje virusa korona u Rusiji i načinjena je prva fotografija novog virusa pod mikroskopom.

Dugo je „Vektorˮ držao monopol na detektovanje virusa korona, pa su u ovu instituciju stizali testovi iz cele zemlje. Sa tako impresivnom empirijskom bazom „Vektorˮ se veoma brzo uključio u trku i napravio nekoliko vakcina na različitim platformama. „EpiVakKoronaˮ je vakcina na bazi virusnih belančevina i peptida. Ova varijanta podrazumeva da se ove belančevine ne proizvode u ćelijama pacijenta, nego da se ubacuju direktno u organizam zajedno sa dopunskim nadražajnim supstancama, na koje imuni sistem reaguje.

„Sputnjik Vˮ iz Instituta „Gamalejaˮ funkcioniše na drugačiji način. Ova nešto manje zatvorena ustanova je do 2010. godine bila pod nadležnošću Ruske akademije nauka, a danas je pod Ministarstvom zdravlja. Njihova vakcina spada u vektorske. To znači da se koristi virus-nosilac (bezopasni adenovirus), koji kao taksi prenosi gen virusa korona u ćelije. Počinje sinteza belančevina i imuni sistem se „upoznajeˮ sa bolešću. Prema istom principu Institut „Gamalejaˮ je ranije kreirao vakcinu protiv virusa ebola, a poslednje tri godine je radio na virusu protiv virusa MERS (virus korona iz 2012).

Danas su upravo oko ova dva instituta okupljeni gotovo svi državni i privatni sponzori, jer se smatra da upravo oni imaju najviše šanse za uspeh.

„Sputnjik Vˮ je uspešno prošao prvu i drugu fazu (one su bile spojene) kliničkih ispitivanja, pri čemu je vakcina testirana na miševima, hrčcima, majmunima, kao i na 76 zdravih i posebno odabranih pripadnika vojske i civila. Svako od njih je vodio „dnevnik dobrovoljcaˮ, u kojem je beležio prateće pojave, kao što su povišena temperatura, osip, crvenilo na mestu uboda. Ništa ozbiljnije od toga nije zabeleženo.

12. avgusta je počela treća faza ispitivanja. Smatra se da je ona najvažnija, jer se na velikom uzorku mogu otkriti sve malo verovatne nuspojave. U njoj će učestvovati preko 2.000 ljudi iz Rusije, ali i iz Saudijske Arabije, Brazila, Meksika, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja. Ova vakcina je registrovana u Rusiji, ali, obratite pažnju: „pod ograničenim uslovimaˮ.

To je nešto kao privremena i ubrzana registracija. Ona je dozvoljena u uslovima pandemije (u Rusiji tu dozvolu daje vlada), kada nema vremena za zaštitu od manje verovatnih rizika, za šta bi bila potrebna ogromna i dugotrajna istraživanja. Ovaj metod koriste i drugi istraživači i kontrolni organi širom sveta. Obično kreiranje i ispitivanje preparata traje nekoliko godina.

Kako piše Russi Beyond, ako se na velikom uzorku ne pokažu pozitivni rezultati, registracija se prekida i proizvodnja obustavlja. I tek kada se potvrde efikasnost i bezbednost, vakcina dobija stalnu registraciju. Zasad je masovna proizvodnja planirana za 2021. godinu, a privremena registracija važi do 1. januara 2021.

Stručnjaci u Rusiji su ubeđeni da svaka zemlja treba da ima nekoliko različitih vakcina. Osim toga, rizično je da se zemlja osloni na jedan preparat koji nije do kraja ispitan.

Međutim, zasad nijedna od dve vakcine, „Sputnjik Vˮ i „Epi VakKoronaˮ, nije izazvala „nikakve ozbiljne neželjene reakcijeˮ. Eksperti Svetske zdravstvene organizacije se slažu da Rusija poseduje veliku tradiciju u sferi proizvodnje i primene vakcina.

I vakcina na bazi adenovirusa i peptidna vakcina imaju sve šanse da dokažu svoju efikasnost. Vektorske vakcine intenzivno su korišćene 90-ih godina i zato je Institut „Gamalejaˮ od svih varijanti izabrao upravo ovaj tip, zbog njegove pouzdanosti. „Izveli smo gomilu eksperimenata i već na početku je bilo jasno da je to nebo i zemlja.ˮ

Dok se peptidna vakcina, prema rečima Popove, pozitivno izdvaja od ostalih po tome što u sebi ne nosi biološki agens, pa je samim tim „apsolutno nereaktogenaˮ (ne izaziva reakcije). „Oni koji su vakcinu već primili nemaju apsolutno nikakve nuspojave. Nema čak ni slučaja minimalnog crvenila na mestu oboda. Kod svih je temperatura potpuno normalnaˮ, rekla je ona.