“Ruše nam krov nad glavom. Branićemo Crnu Goru, makar iz šume”: Đukanović o “restauriranju nacionalizma”

3
Profimedia

(Beta) – Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da će, ako bude potrebno, braniti Crnu Goru i iz šume, kao što su to činile generacije predaka.

“Branićemo je svim sredstvima, kao što sam rekao, i iz šume, nećemo se valjda tu razlikovati u odnosu na generacije naših predaka. Kako mislite da se Crna Gora odbranila kroz prethodne vekove, otkud Crnoj Gori deset vekova državnosti? Tako što nije branjena u parlamentu, nego oružjem, u šumi”, rekao je Đukanović za sarajevsku televiziju Fejs.

Đukanović je rekao da će u odbrani Crne Gore raditi ono što bi i drugi radili “kada bi neko došao da im ruši krov nad glavom mimo njihove volje”.

Naveo je da se današnja politička realnost “ne razlikuje mnogo” od one s početka 90-ih godina prošlog veka i ocenio da je “politički slep” onaj ko ne vidi “da se, na neki način, restaurira nacionalistička politika” iz tog vremena.

“Podsetiću vas, tada sam rekao i tada se krenulo sa idejom da se štite interesi ugroženog srpskog naroda u drugim državama. Zaštita navodno ugroženog srpskog naroda u Crnoj Gori podrazumevala je rušenje suvereniteta crnogorske države i besprizorno mešanje u njen unutrašnji politički život”, rekao je Đukanović.

Dodao je da Crna Gora “može da izdrži taj udar”.

“Mi ćemo joj naravno i dalje biti stamena odbrana, sada iz pozicije najjače opozicione stranke u crnogorskom parlamentu. Kad je reč o vlasti, poštujemo demokratska pravila. Vlast se bira na slobodnim izborima. Građani su slobodnom voljom želeli ovakvu vlast i imaju je”, rekao je dugogodišnji crnogorski lider.

On je rekao da je zadovoljan što je nova parlamentarna većina u Crnoj Gori potvrdila da neće menjati spoljnopolitički kurs zemlje, da neće pokušavati da je izvedu iz NATO-a i da će nastaviti put ka EU.

“Neko će reći da većinu tih odluka ne bi ni mogli da donesu, ali važno je bilo čuti to od njih. Ja sam veoma zadovoljan time što sam čuo. Poštujmo promenu u nečijem stanovištu, dajmo mu priliku da nešto radi. Iz opozicije ćemo vrlo tvrdo zastupati intenzivniji hod ka evropskom sistemu vrednosti”, naveo je Đukanović.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 30. avgusta, najviše glasova je dobila Đukanovićeva Demokratska partija socijalista, vladajuća u prethodnih 30 godina, ali su tri opozicione koalicije u zbiru osvojile većinu mandata, 41 od 81. Lideri te tri koalicije pregovaraju o formiranju nove vlade.

3 KOMENTARA

  1. Априла 1978. Србија вам је подигла “кровове” из пустоши преостале земљотресом. Људи су овде десенијама плаћали те ваше срушене “кровове” док их нисте подигли и унуцима. Сви сте ви обична фукара, само нема (још увек) ко да вас најури из Србије.

  2. Sram vas bilo, gospodine Đukanoviću, sram vas bilo. Opet, razumem takav nedostatak sramote. Ljudi poput vas, bez obraza i časti, ne poseduju tu osobinu.

Comments are closed.