“Rumunski model”: Škole se otvaraju iako znatno raste broj novozaraženih

0
Foto: Nedeljnik / Ilustracija

Početak školske godine u Rumuniji će biti kao i uvek sredinom septembra sa nekim prilagođavanjima uprkos znatnom rastu broja zaraženih novim koronavirusom, saopštila je danas Vlada pozivajući se na “pravo na obrazovanje”.

“Naša odluka je jasna: povratak u školu je 14. septembra, naravno uz poštovanje normi zdravstvene bezbednosti”, rekao je premijer, liberal Ludovik Orban u Parlamentu, navodeći da će deca i nastavnici nositi maske dok su unutra.

Zalažući se za “pravo svakog deteta na obrazovanje” Orban je rekao da će lokalne vlasti odlučivati od slučaja do slučaja, u zavisnosti od epidemiološke situacije da li će deca dolaziti u škole ili ne.

Na mestima gde se zabeleži više od tri novozaraženih na hiljadu stanovnika, nastava će ipak biti isključivo na distanci.

Rumunska televizija asocijacije “Spasite decu” osudila je isključenje stotina hiljada dece lišenih obrazovanja za vreme izolacije zbog nedostatka kompjuterske opreme.

Vlada je najavila da će raspodeliti 500.000 računara domaćinstvima koja ih nemaju, projekat koji delimično finansiraju Evropska unija i Svetska banka. 

Rumunija je u martu zatovrila škole da zaustavi širenje zaraze i počela je postepeno popuštanje mera od sredine maja. Od tada je zabeležila stalni rast broja slučajeva zaraze. 

Vlasti su danas zabeležile 1.415 novih slučajeva, što je dosad najviše u toj zemlji s 19 miliona stanovnika.

Rumunija je danas imala ukupno 65.177 zaraženih, 2.807 umrlih, od kojih 286 u poslednjih sedam dana.

Levičarska opozicija najavila da će u ponedeljak podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja manjinskoj vladi liberala, optužujući je da je svesno ugrozila zdravlje gradjana tokom epidemije.

“Vreme je da se vratite kući ili da odete u zatvor”, rekao je šef socoialdemokratske partije Marsel Čolaku.

(Beta)