RSE: “Mrtvozornik navodi da je Mahsa Amini umrla od bolesti, a ne od udaraca”

0
EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Smrt iranske Kurdkinje Mahse Amini uzrokovana je bolešću, a ne udarcima ili premlaćivanjem, navodi se u službenom medicinskom izveštaju objavljenom u petak, tri nedelje nakon što je devojka umrla u pritvoru policije za moral u Iranu, piše Radio Slobodna Evropa.

Iranska forenzička organizacija saopštila je da „smrt Mahse Amini nije uzrokovana udarcima u glavu i vitalne organe i udove tela“, u svom izveštaju objavljenom na državnoj televiziji.

Njena smrt je povezana sa „operacijom tumora na mozgu kada je imala osam godina“, dodao je isti izvor.

U izveštaju mrtvozornika nije navedeno da li je zadobila bilo kakve povrede i kaže se da je pala dok je bila u pritvoru zbog „osnovnih bolesti“.

„Zbog neefikasne kardio-respiratorne reanimacije u prvim kritičnim minutima, pretrpela je tešku hipoksiju i kao posledicu oštećenje mozga.“

Smrt 22-godišnje Amini izazvala je višenedeljne proteste širom zemlje. Njen otac rekao je da je zadobila modrice na nogama i da policiju smatra odgovornom za njenu smrt.

Protesti su potresli Iran, ali i druge zemlje otkako je Amini umrla 16. septembra u bolnici, tri dana nakon što ju je policija za moral odvela u „centar za prevaspitavanje“ na časove skromnosti, jer navodno nije nosila hidžab po strogim iranskim propisima.