Rojters: Kineska spoljna trgovina stabilna tokom 2021.

0
Fotografija: CRI

Očekuje se da će se spoljna trgovina Kine, koja se pokazala kao iznenađujuća tokom 2020. godine usred globalne recesije izazvane pandemijom, dodatno stabilizovati u 2021. godini, naveo je Rojters u nedavno objavljenoj analizi, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Citirajući nekoliko ekonomskih stručnjaka, britanska novinska agencija je u svom internetskom izdanju na kineskom jeziku prognozirala da će spoljna trgovina Kine nastaviti da se stabilizuje zahvaljujući brzom oporavku od kovida 19.

Kineska spoljna trgovina snosi obavezu da popuni prazninu u globalnim industrijskim lancima, javio je Rojters, potvrđujući ključnu poziciju azijske ekonomije u globalnom ekonomskom oporavku.

Spoljnotrgovinska razmena Kine u prvih 11 meseci 2020. godine iznosila je 29,04 biliona juana (oko 4,45 biliona američkih dolara), što je za 1,8 posto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Generalne uprave carina Kine.

Perspektiva za ukupnu spoljnu trgovinu Kine je oprezno optimistična, pod uslovom da epidemija ostane pod kontrolom tokom 2021. godine, rekao je za Rojters Bai Ming, zamenik direktora Instituta za istraživanje međunarodnog tržišta pri Ministarstvu trgovine Kine.

Globalno gledano, pozicija Kine u globalnom industrijskom lancu verovatno će se podizati kao “prva koja je prošla kroz globalni ‘stres’ test pandemije kovida-19”, rekao je Sing Zićijang, glavni ekonomista kompanije Morgan Stenli Čajna.

Kineski izvozni zamah biće učvršćen blagim rastom ukupne potražnje širom sveta, a delom i zbog stimulativne fiskalne i monetarne politike kao i unutaršnjeg samooporavka svetske ekonomije, rekao je za Rojters Vu Ge, glavni ekonomista kompanije za obveznice, Čangđijang Sekjuritiz.

Isti ekonomista je predvideo rast kineskog izvoza u prvoj polovini 2021. godine i ukupne bolje spoljnotrgovinske performanse tokom 2021. godine, u odnosu na prošlu godinu.