“Rizik od neželjenih pojava kod vakcine je hiljadu puta manji od rizika koji nosi korona”: Epidemiolog Radmilo Petrović o vakcinaciji

1
Foto: Printscreen N1

Rizik od neželjenih pojava kod vakcine je hiljadu puta manji od rizika da umrete u slučaju da se razbolite, ističe za Nova.rs poznati epidemiolog Radmilo Petrović.

Petrović kaže da je za njega razumljiva žurba da se dođe do vakcine.

“Bitno je da se vakcina što pre pojavi, da se spasu ljudski životi, pogotovo zdravstvenih radnika, koji su najviše ugroženi i najviše umorni od svega ovoga”, priča on za Nova.rs.

Kako kaže, oprašta Rusima ako su u toj žurbi možda preskočili neku fazu ispitivanja, a koja neće mnogo uticati na kvalitet vakcine.

“To je prva vakcina koja je napravljena i dok ne prođe još određeni broj meseci i godina nećemo znati da li će stvarati neke nuspojave stvarati”, objašnjava Petrović i dodaje:

“To bi se dogodilo i da je za mesec, dva, tri vakcina kasnije registrovana, i da je u pitanju vakcina sa Oksforda, ili bilo koja druga.”

Naglašava da je željena pojava nakon vakcinacije stvaranje imuniteta.

“U kom procentu će se imunitet stvoriti, koliko će on da traje, to niko ne može da zna. To ćemo tek kasnije znati”, tvrdi epidemiolog.

Na pitanje, ako su neki koraci preskočeni, šta nam garantuje bezbednost vakcine, kaže da se vakcine već dva veka prave tako da, iako dođe do nekih neželjenih dejstava, to jedan od sto, hiljadu ili milion slučajeva.

“A ako se sretnete sa koronavirusom imate dva odsto šanse da umrete. Prema tome, rizik od neželjenih pojava kod vakcine je sto do hiljadu puta manji nego u slučaju da se razbolite”, tvrdi Petrović.

Na pitanje da li smatra da li bi vakcina trebalo da bude obavezna ili ne, kaže da o tome ne bi trebalo diskutovati.

“Biće više ljudi koji će trčati da prime vakcinu, nego što će vakcina biti, tako da pitanje obaveznosti vakcinacije neće biti značajno”, zaključuje Petrović.

1 KOMENTAR

  1. “To je prva vakcina koja je napravljena i dok ne prođe još određeni broj meseci i godina nećemo znati da li će stvarati neke nuspojave stvarati”, objašnjava Petrović, а пре тога констатује: “Rizik od neželjenih pojava kod vakcine je hiljadu puta manji od rizika da umrete u slučaju da se razbolite, ističe za Nova.rs poznati epidemiolog Radmilo Petrović.” Укратко, он (и нико на свету) не зна да ли ће, или не, бити нуспојава, али зна сигурно, скоро па емпиријски утврђено, да су ризици таквих појава “хиљаду пута маљи!! И на крају, овај “познати” епидемиолог констатује; “iako dođe do nekih neželjenih dejstava, to jedan od sto, hiljadu ili milion slučajeva.” А ја да наставим у познатом маниру српске епидемиологије, ако се и догоди на једном од сто хиљада, или милион случајеве, окренућемо главу, одбијати сваку врсту одговорности и тврдити да вакцина није узрок тим појавама. Питам; Ко преузима тај ризик, евентуалних нуспојава, у овом случају ? Не можете више ићи утабаним стазама (српске епидемиологије) и остављати незбринуте инвалиде иза ваше “вакциноманије”. У овом случају се мора направити одступање, јер је превише ризика у стицању, почев од “склепане” вакцине на брзину, непознате ефикасности, непознате безбедности,… итд.

Comments are closed.