“Rizik od kršenja osnovnih vrednosti EU…”: Evropski parlament održao prvo saslušanje o Mađarskoj, Orban oštro kritikovan

1
Profimedia

Viktor Orban je ponovo na meti kritika ministara Evropske unije. Evropski parlament organizovao je prvo saslušanje u vezi sa političkom situacijom u Mađarskoj, a ministri su mađarskom premijeru uputili oštre kritike u vezi sa novim restrikcijama koje su uvedene, prenosi B92.

Kritike su Orbanu upućene zbog proširenja restrikcija medijima, sudijama, profesorima, manjinama i grupama za zaštitu prava, što je razlog za zabrinutost zbog slabljenja demokratije u Mađarskoj, prenosi Rojters.

Godinu dana nakon što je Evropski parlament saopštio da Orbanovi potezi donose “jasan rizik od ozbiljnog kršenja suštinskih vrednosti EU”, ministri su u Briselu održali prvo zvanično saslušanje o Mađarskoj.

Jedino poljski predstavnik nije imao bilo kakve zamerke na Orbanov rad. Ostali su bili vrlo oštri.

“Bez poštovanja vladavine prava nema EU. To je temelj na kojem je Unija izgrađena”, istakao je Frans Timermans, koji je vodio istragu i protiv Mađarske i protiv Poljske.

Mnogi evropski zvaničnici Orbanu zameraju vrlo oštre stavove prema migrantima i određene “anti-semitske ideje koje provejavaju u njegovoj politici”.

1 KOMENTAR

Comments are closed.