Rio Tinto traži ružičaste dijamante u Kanadi

0
Foto: Profimedia

Cene i potražnja za dijamantima na širem tržištu zbog usporavanja rasta svetske privrede, ali rudarska kompanija Rio Tinto ne odustaje već traži nalazišta dijamanata u Kanadi.

Ova kompanija pokušava da se održi u sektoru uprkos zatvaranju rudnika u Australiji, poznatog po izuzetno retkim ružičastim dijamantima.

Iako je cena opala, posebno veliki dijamanti ili oni u boji su zadržali vrednost, naročito oni ružičasti od kojih je 90 posto proizvedeno u čuvenom australijskom rudniku. Očekuje se da će taj rudnik, najveći na svetu po pitanju karata, do kraja sledeće godine prestati s proizvodnjom.

Izvršni direktor odeljenja za bakar i dijamante Rio Tinta Arano Soira rekao je da je cena ružičastih dijamanata od 2000. godine porasla za 500 posto.

Rio traži nalazišta u Kanadi, pa u tamošnjem rudniku dijamanata “Diavik” ima 60 posto udela i njime upravlja. Takođe, ima zajednički projekat s kanadskom kompanijom “Star Diamond”. Veruje se da bi svaki pojedinačni karat ružičastog dijamanta mogao da vredi nekoliko miliona dolara.