Republika Srpska namerava da nabavi milion doza ruske vakcine: “Čekamo te rezultate, da vidimo koliko će trajati imunitet…”

0
Foto: Profimedia

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović izjavio je da RS namerava da nabavi milion ruskih vakcina protiv koronavirusa “Sputnjik pet”, koje bi već do kraja godine trebalo da budu dostupne stanovništvu.

Perović je naveo da je u nezvaničnim razgovorima dobio informaciju da se vakcina razrađuje u pravcu da imunitet onoga ko je primi traje što duže.

“Čekamo te rezultate da vidimo koliko će trajati imunitet, godinu, dve ili možda duže”, rekao je on za banjalučki Glas Srpske.

Perović je dodao da je u ime Predstavništva RS uputio zahtev na adrese tri proizvojača vakcine, a jedan od njih je onaj koji je prvi saopštio da je razradio vakcinu.

“Razgovarao sam s njihovim rukovodstvom i poslao zvaničan zahtev u ime Republike Srpske da smo zainteresovani da dobijemo vakcinu kada ona bude sertifikovana”, rekao je on.

Dodao da je i premijer RS Radovan Višković poslao zvaničan dopis posredstvom Ambasade Ruske Federacije u BiH.

“Premijer je rekao da bi milion komada vakcine za početak bilo dovoljno”, rekao je Perović.

Govoreći o negativnim komentarima u Federaciji BiH u vezi s ruskom vakcinom, Perović je naveo da “ne može komentarisati tu iracionalnu politiku”, kao i da “ne zna zašto su komentari negativni ako neko ima neki dobar proizvod, pogotovo kada je reč o zdravlju”.

“Koliko znam, bili su i protiv ruskih lekova. Oni gledaju na Rusiju kao na neku srednjovekovnu državu, a Rusija u stvari ima jednu od najviših tehnologija. Institut u Novosibirsku, koji je jedan od vodećih u svetu za imunologiju, napravio je mnoge lekove. Imaju proizvode po zapadnim licencama koji su mnogo jeftiniji nego na Zapadu”, rekao je Perović.

(Beta)