Reporteri bez granica: Vlasti da istraže navode o presretanju mejlova Nedeljnika i Šutanovca

0
Foto: Logo / Reporteri bez granica

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su vlasti u Srbiji da istraže navode o mogućem presretanju mejlova koje su razmenili Dragan Šutanovac i redakcija lista “Nedeljnik” i da objavi rezultat istrage.

U saopštenju koje je potpisala glavna i odgovorna urednica RSF Polin Ades Mevel navodi se da je Nedeljnik “primio pisani tekst, a Kurir je radio intervju u kome se ne pominje deo na koji je Vulin reagovao”, a tiče se, kako su objasnili, komentara Šutanovca o saradnji Srbije i Rusije.

RSF navodi da ovakvi slučajevi osvetljavaju nedostatak nezavisnosti kod srpskih medija i “njihov dosluh sa pojedinim političarima”.

Redakcija Nedeljnika saopštila je da Šutanovčev tekst nikada nije objavljen u tom listu, niti bilo gde drugo, već je bio deo elektronske komunikacije sa uredništvom.

Nedeljnik je tada zatražio hitne odgovore kako su došli do tog tekst od ministra Vulina i uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, a od nadležnih istražnih organa da ispitaju slučaj.  

Ministarstvo odbrane uputilo je potom izvinjenje listovima Kurir i Nedeljnik, jer je, kako su istakli, grubom greškom PR službe navedeno da je ministar Aleksandar Vulin reagovao na tekst u Nedeljniku, umesto u Kuriru. 

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da saopštenje Ministarstva odbrane nije dovoljno i zatražilo da Tužilaštvo utvrdi da li je bilo presretanja komunikacije novinara Nedeljnika.