Okončani razgovori studenata i rektorke: “Ostaje blokada Rektorata, ponuđeni uslovi su uvredljivi”

3
Foto: Igor Pavićević

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović ušla je u zgradu Rektorata, koji je poslednjih šest dana u blokadi, gde je razgovarala sa zatvorenim studentima. Kako javlja N1, rektorka je ušla u zgradu u pratnji prorektorke Gordane Ilić Popov i studenta prorektora Danila Potparića. Sastanak je okončan, ali studenti tvrde da su im ponuđeni uvredljivi uslovi, prenose “Večerne novosti”.

Sastanak je počeo oko 7.45 sati. Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Miomir Despotović zamolio je da ga puste, ali studenti mu nisu otvorili vrata.

“Mi smo želeli da razgovaramo a ne da pregovaramo”, kaže jedan od studenata Mila Jovanović posle sastanka. “Ponuda koju je rektorka pred nas iznela je uvredljiva, ona nam nudi prostorije”, dodala je.

Jovanović je istakla da ta grupa studenata zahteva od rektorke da na RTS-u iznese preporuku da Siniša Mali napusti funkciju ministra finansija zbog sukoba interesa.

Ona tvrdi da je podrška kolega sve veća, a zgrada Rektorata je i dalje pod blokadom. Dodaje da će blokada te institucije biti radikalizovana ukoliko njihov zahtev ne bude ispunjen.

Studentkinja Valentina Reković je poručila da je reč o razgovorima, a ne o pregovorima o zahtevima studenata.

N1 je javio da su studenti jutros otvorili vrata Rektorata da bi razgovarali, a ne pregovarali sa rektorkom.

Glavni zahtev grupe studenata Univerziteta u Beogradu koja blokira zgradu Rektorata jeste da rektorka Ivanka Popović predloži premijerki Ani Brnabić da smeni ministra finansija Sinišu Malog zbog spornog doktorata.

Rektorka Popović izjavila je juče za N1 da su zaposleni ogorčeni jer im je onemogućen pristup radnom mestu i dodaje da se time remeti rad Univerziteta što će imati posledice po normalno funkcionisanje fakulteta. Ona je ponovila da je otvorena za razgovor o svim akademskim zahtevima.

3 KOMENTARA

  1. Kakve veze imaju radnici rektorata sa zahtevima ove grupe studenata? Kome oni treba da se obrate da ih zastiti od upada nepoznatih osoba u rektoratu i ugrozava im pravo na rad????? Ta grupa studenata he nepizvana upala u zgradu rektorata.

Comments are closed.