Rektorka Popović: “Od epidemiološke situacije zavisi organizovanje januarskog ispitnog roka…”

0
Foto: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

(Beta) – Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović rekla je danas da još ne zna kako će biti organizovan ispitni rok u januaru, jer to zavisi od epidemiološke situacije u zemlji.

Rektorka je za Radio-televiziju Srbije rekla da je problem sa velikim ispitima, naročito ako su oni pisanog karaktera, jer “ne može 200 studenata biti u jednoj prostoriji”.

Upitana kako će biti organizovana nastava s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u Srbiji, rektorka je rekla da je na osnovu iskustava iz prošlog semestra Senat univerziteta odlučio da se nastava održava “kombinovano”.

“Bilo je važno da brucoši budu fizički na fakultetima, da bi se bolje uklopili u ceo fakultetski sistem. Ali s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, preporuka je da nastava bude u potpunosti onlajn, iako je nastava ‘uživo’ najefektnija”, rekla je rektorka i dodala da je i onlajn nastava pokazala da “nema pada” u kvalitetu nastave.

Na pitanje koliko ima zaraženih studenata i profesora na Beogradskom univerzitetu, Popović je rekla da je prema podacima Studentske poliklinike u poslednjih nekoliko nedelja bilo blizu 200 pozitivnih studenata.

“To su uglavnom studenti koji borave u studentskim domovima. Kada se utvrdi da su pozitivni, odlaze kući. Veliki broj ima atipičnu sliku, tako da su ovo orijentacione brojke”, rekla je ona i dodala da je određen broj nastavnika zaražen, ali da to nije veliki broj.

“Dekani prate situaciju na svojim fakultetima. Važno je da nije došlo do internog prenosa zaraze – u kancelariji, već je obično zaraza dolazila od spoljnih uticaja”, rekla je ona.