Rektorka: “Dalji koraci vode do toga da doktorat bude poništen…”

3
Foto: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu predložio je Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog jer je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu, izjavila je rektorka Univerziteta Ivanka Popović.

Ona je novinarima kazala da je Siniša Mali prekrišio etički kodeks Univerziteta jer je bez navođenja citirao tekstove drugih autora, preneo je N1.

Ivanka Popović je za RTS navela da je Odbor za profesionalnu etiku dao nalog da se postupi po odgovarajućem pravilniku, “gde se zapravo može reći da je došlo do plagiranja, odnosno do preuzimanja tuđe intelektualne svojine bez odgovarajućeg navođenja”.

Rektorka je rekla i da je znanje vrednost koju moramo da štitimo i da je akademska čestitost vezana za poštovanje autorskih prava drugih.

“U ovom slučaju je došlo do nepoštovanja autorskih prava drugih i po tom osnovu je Odbor za profesionalnu etiku doneo svoju odluku”, rekla je Ivanka Popović.

Na pitanje da li to znači da je rad proglašen plagijatom, rektorka je odgovorila: “Tako je.”

“To se sada obrađuje prema našim pravilnicima i po postupku koji vlada na Univerzitetu. Za koji dan će biti objavljeno konačno rešenje sa obrazloženjem odluke. U svakom slučaju, Senat će biti obavešten šta su dalji koraci”, istakla je rektorka.

Ona je dodala je da će dalji koraci dovesti do toga da će se poništiti doktorska disertacija.

“To je mera koja je praćena javnim oglašavanjem da je taj korak učinjen”, navela je Ivanka Popović i pojasnila da se to oglašava na sednicama Univerziteta i fakulteta.

Rektorka je naglasila da je odluka Odbora konačna i da je to stručno telo Univerzitet, što znači da je to automatski i stav Univerziteta u Beogradu.

Ona je pojasnila je da je Siniša Mali 2011. odbranio tezu i da nije promovisan u doktora nauka.

“Diploma postoji, nije uručena i ne može biti uručena posle ove odluke Odbora za profesionalnu etiku”, istakla je Ivanka Popović.

Odbor za profesionalnu etiku preinačio je Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka od 28. oktobra 2019. godine i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije.

Doktorat Siniše Malog doveden je u pitanje pre pet godina kada su ga univerzitetski profesori optužili da je plagirao deo svog rada.

3 KOMENTARA

  1. Rektorka popović: za sinišu malog kaže da je doktorski rad plagijat. Gde su profesori pred koim je doktorirao. Gde je mentor. Gde su raniji rektori. Gde su ranije komisije . Šta oni kažu. Kako verovati da i ovo nije podvala politikanata koji hoće napraviti političara važnijeg i od rektora što je sad slučaj. Od fakulteta hoće sad anominusi napraviti estradu. Pa onda je ovo za sudove. Kako poništiti diplomu bez sudova. Pa šta je onda pravna država. Ušla politika kod ove rektorke. Dali će ovo podeliti instituciju obrazovnu. Pa kome sada verovati. Kakvi su ljudi u ovoj instituciji. Ko se kome dodvorava. Ko hoće da posvađa obrazovanje. Sad je evidentno. Taj šiniša po meni je sposobniji od tih mrzitelja

  2. Gospođo Popović i svi članovi Odbora, hvala vam do neba za hrabrost, istinu i integritet koji ste pokazali. Dragi studenti koji ste držali u blokadi rektorat, vi ste ponos ove napaćene zemlje i naša nada u bolju budućnost. Suza mi je u oku koliko me je ova vest obradovala i dala mi nade. Ovo je mali kamen koji će povući veliku lavinu.

Comments are closed.