Rekord: Bafetova kompanija prikupila 122 milijarde dolara u gotovini

0
Foto Profimedia

Kompanija Berkšir Hatavej američkog bogataša, investitora i filantropa Vorena Bafeta prikupila je do kraja jula rekordne 122 milijarde dolara u gotovini. Bafetu je to uspelo kroz kupovinu više obveznica nego što je prodao, smanjio njihov otkup, ali i uzdržavanja od velikih akvizicija.

Bafet, bogataški guru koji je dobio nadimak Čudo iz Omahe, nije posrnuo za američkom berzom, već naprotiv, njegov konglomerat prodao je milijardu dolara više zaliha nego što je kupio u poslednjem kvartalu, a što je ujedno značilo i najveću neto prodaju od kraja 2017. godine.

“Nadamo se da ćemo veći deo našeg viška likvidnosti prebaciti u preduzeća koja će Berkšir trajno posedovati”, napisao je Bafet u svom poslednjem pismu deoničarima.

On je, međutim, dodao da neposredni izgledi za to nisu dobri: cene su skočile u nebo za biznise koji imaju perspektivne izglede na duži rok. Ta razočaravajuća stvarnost zapravo znači da će Berkšir Hatavej ove godine verovatno trošiti kupujući deonice, napisao je on, dodajući da i dalje želi da napravi kupovinu veličine slona.

Kompanija je prošle godine povećala udeo u kompaniji Epl, koji je krajem prošlog tromesečja vredeo više od 50 milijardi dolara. Nedavno je povećao udeo i u Bank of America, i to za šest odsto, na 950 miliona deonica, koje trenutno vrede oko 28 milijardi dolara.

Bafetova kompanija je pristala da uloži i 10 milijardi dolara povlašćenog kapitala u Očidental Petroleum, kako bi pomogla finansiranje preuzimanja naftne grupe od Anadarko Petroleuma.