“Rekli su da to ne bi bila dobra poruka mladima…”: Zašto Sonja Savić nije dobila ulicu u Čačku

1
Foto: Printscreen Youtube

Komisija za određivanje naziva ulica u Čačku nije usvojila predlog da jedna od ulica u ovom gradu dobije ime po glumici Sonji Savić.

Iako je stotinak ulica dobilo nazive, za Sonju Savić, i pored inicijative koja je Gradu Čačku upućena pre osam godina, nije bilo mesta.

“U obrazloženju komisije se navodi da su nazive ulica dobile one koje su su do sada bile brojčano numerisane, i da postoji mogućnost da kada na red dođu naselje Donja Gorevnica ili gradski park, neko od njih dobije ime po Sonji Savić. Iz komisije naglašavaju da je bilo još predloga koji nisu imali većinu”, navodi se u odgovoru koji je dobio N1.

Violeta Marković, odbornica u Skupštini Čačka, objasnila je da je jedno od objašnjenja zašto Sonja Savić nije dobila uvica bilo da to ne bila bila dobra poruka mladima zbog načina na koji je živela.

“Već sam jednom pitala Komisiju, a i sada bih ponovo, da li treba da preispitaju sve nazive ustanova kulture i ostale umetnike koji su živeli na svojstven način i imali neke poroke, jer ih svaki čovek ima“, rekla je Violeta Marković za N1.

Predrag Živković, kustos u Galeriji “Nadežda Petrović” u Čačku i jedan od ljudi koji su učestvovali u pokretanju peticije pre osam godina, kaže da je ona u potpunosti uspela, jer je veliki broj građana bio za to da Sonja Savić dobije ulicu. Ali, inicijativa se nikada nije pojavila u lokalnoj skupštini.

“Ta stigma, odnosno fama koja prati njen privatni život je izgleda još uvek suviše jaka za neke donosioce odluka da je uvrste u dnevni red. Očigledno da nismo spremni da odvojimo nečiji privatan život i njegov doprinos u umetnosti i kulturi“, ocenjuje Živković.

1 KOMENTAR

  1. Ali smo zato imali 50 godina ulice, trgove, gradove… imenom diktatora koji je odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi.

Comments are closed.