Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo stupiće na snagu do kraja ove godine

0
Foto: CRI

Očekuje se da će sporazum o Regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu stupiti na snagu do kraja ove godine, što će omogućiti da više od trećine kineske spoljnotrgovinske robe u narednoj fazi ne bude carinjeno, rekao je u ponedeljak visoki vladin zvaničnik, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Ministar trgovine Vang Ventao je rekao da će ovaj pakt podstaći otvaranje sektora usluga i investicija, unaprediti olakšavanje trgovine i poboljšati poslovno okruženje u zemlji.

Kina će iskoristiti priliku da proširi trgovinske i investicione aktivnosti u regionu, stabilizuje industrijske i lance snabdevanja i stvori nove prednosti u globalnoj ekonomskoj saradnji i konkurenciji. Pored toga, Kina će istaći karakteristike lokalnog ekonomskog razvoja i potpuno se integrisati u ogromno tržište, rekao je Vang.

Ministar je rekao na sednici nacionalne internet obuke da će vlada sistematski predstaviti članke u ovom sporazumu o robi, uslugama, investicijama, pravilima o poreklu robe, carinskim olakšicama i drugim oblastima, s ciljem da pomogne lokalnim vladama, industrijskim udruženjima i kompanijama koje se bave izvozom da se upoznaju sa pravilima RCEP-a.

Mega trgovinski sporazum potpisali su Kina, Japan, Južna Koreja, Australija, Novi Zeland i 10 članica Asocijacije država jugoistočne Azije 15. novembra 2020. Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo je takođe najveći blok slobodne trgovine na svetu, koji pokriva 2,27 milijardi ljudi, ili skoro 30 odsto svetske populacije, sa ukupnim bruto domaćim proizvodom od 26 biliona dolara, ili oko 30 odsto globalnog BDP-a u 2019. godini, pokazali su podaci Ministarstva trgovine.

Trenutno se sve zemlje potpisnice aktivno zalažu za što bržu primenu sporazuma. Sporazum će stupiti na snagu i biti primenjena nakon ratifikacije od strane šest ekonomija ASEAN-a i tri zemlje koje nisu članice ASEAN-a, rekao je Vang Šouven, zamenik ministra trgovine.