Vučić: “Na Kosovo su stigli hameri, to su lepa vozila…”

2
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prokomentarisao izjavu Avdulaha Hotija da će Priština nastaviti lobiranje za članstvo u međunarodnim organizacijama i odgovorio šta će biti odgovor Srbije na to, kada je u pitanju nastavak dijaloga, prenosi B92.

“Pod jedan – reč Albanaca iz Prištine ne znači ništa, kao ni njihov potpis. Pod dva – ono što je za nas očekivano, da niko iz međunarodnih organizacija ne regauje, reći će im nešto možda pre nego nama. Pod tri – mi moramo da čuvamo mir i stabilnost i da smo racionalni ljudi, da pokažemo da smo pouzdan partner i ljudi koji žele mir i kompromis”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će “Srbija nastaviti sa akcijom povlačenja priznanja i biti uspešnija, ako ih niko od stranih aktera ne spreči u daljem procesu lobiranja za prisustvo u međunarodnim organizacija”.

“Mi ćemo da sačekamo i vidimo prvu organizaciju u koju žele da se učlane ili prvu zemlju koja želi da prizna njihovu nezavisnost i onda ćemo da nastavimo sa našom akcijom”, rekao je Vučić.

“U Prištinu stigli hameri, lepa vozila…”

Vučić je danas potvrdio i navode iz Prištine da su kosovskim bezbednosnim snagama isporučena laka oklopna vozila “hamer” iz SAD.

On je kazao da su u pitanju “lepa vozila” ali nije hteo da ih poredi sa kako je rekao, “velikanima sa pogonom 6×6 ili 8×8”.

“Stigli su im ‘hameri’ 20. jula, zar mislite da Srbija nije istog sekunda to znala. Amerikanci, Turci, Nemci brinu o svom čedu i to je u redu, ali vrlo teško će im Nemci isporučiti tenkove ‘Leopard”, rekao je Vučić na pitanja novinara posle obilaska pripadnika 15. tenkovskog bataljona Vojske Srbije u Sremskoj Mitrovici. 

Ocenio je da Srbija ne može da prati donacije i poklone koje neki u regionu dobijaju od SAD i Nemačke u vidu naoružanja i vojne opreme, ali i najavio da će država uskoro poslati kompaniji Jugoimport SDPR “do sada najveću narudžbinu” za nabavku novih oklopnih vozila Lazar i Miloš i samohodnih haubica Nora. 

“Neverovatno koliko svi u regionu nalaze novca za kupovinu oružja iako im raste javni dug. Mi ćemo kao vojno neutralna zemlja, ulagati značajna, do sada najveća sredstva u našu odbrambenu industriju i verujem da ćemo uvek moći da garantujemo mir, sigurnost i stabilnost ne ulazeći ni u kakvu trku u naoružanju”, rekao je predsednik Srbije. 

Najavio je da će do kraja godine u naoružanje biti uvedeno i 12 PVO sistema Pasars-16 koji, po njegovim rečima, predstavljaju “vrlo efikasno orudje”.

“Po tenkovima smo ubedljivo najsnažniji u regionu, postoje stvari u raketnoj artiljeriji gde smo izuzetno snažni. Značajno smo ojačali RV i PVO, to je 20 prema 1 u odnosu na ono što smi imali pre sedam ili 10 godina, ali još nije dovoljno snažno. Razvijaćemo i bombardersku i lovačku avijaciju ali i najsavremenija orudja PVO”, naveo je Vučić.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. E moj imenjace,sve si u pravu ali Nemacka je trenutno jaka,a zna se da ona radi i podrzava laznu drzavu.

  2. Drzava treba da utuzi laznu drzavu za nezakonito naoruzavanje.
    Isto tako i pojedinacno sve njihove politicare i teroriste za stetu Srbiji i nadoknadu iste, pa nek stoji za naplatu kad budu bili priznati.

Comments are closed.