Reakcije na vojni puč u Mjanmaru: “Što pre da se oslobode ilegalno uhapšeni”; “ovo je težak udar na demokratiju”

0
(Beta/AP Photo/Thein Zaw)

(Beta) – Vojska Mjanmara izvela je noćas puč, uhapsila šeficu civilne vlade Aung San Su Ći i proglasila vanredno stanje na godinu dana, a usledile su rekacije iz celog sveta.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel oštro je osudio državni udar u Mjanmaru i pozvao vojsku da oslobodi sve “ilegalno pritvorene”.

“Oštro osuđujem državni udar i pozivam vojne zvaničnike da oslobode sve koji su ilegalno pritvoreni u akcijama širom zemlje”, naveo je Mišel na Tviteru.

On je dodao da izborni rezultat mora da se poštuje i da demokratski proces mora biti obnovljen.

Sjedinjene Američke Države (SAD) apelovale su danas na vojsku Mjanmara da oslobodi uhapšene zvaničnike i šeficu civilne vlade Aung San Su Ći.

“SAD se protive svakom pokušaju izmene rezultata nedavnih izbora ili ometanja demokratske tranzicije u Mjanmaru i postupiće protiv odgovornih ako se od tih mera ne odustane”, saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Kako je navela, SAD pozivaju vojsku Mjanmara da se pridržava demokratskih standarda, poštovuje vladavinu prava i oslobodi uhapšene.

I Austraija je danas pozvala vojne vlasti u Jangonu da oslobode uhspšene.

“Pozivamo vojsku da poštuje vladavinu prava, da sporove rešava pravnim mehanizmima i da odmah oslobodi sve civilne lidere i druge ilegalno pritvorene”, rekla je australijska ministarka spoljnih poslova Mariza Pejn.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš oštro je osudio hapšenje šefice vlade Mjanmara Aung San Su Ći.

Hapšenje političkih lidera i prenos zakonodavnih, izvršnih i sudskih vlasti na vojsku, “predstavljaju udar na demokratske reforme u Mjanmaru”, navodi se u saopštenju Gutereša.

“Izbori održani 8. novembra 2020. daju jasno mandat Nacionalnoj ligi za demokratiju, što odražava volju naroda Mjanmara da nastavi put demokratskih reformi za koji se teško izborio”, naveo je Gutereš.

On je apelovao na vojne lidere “da poštuju volju naroda Mjanmara, da poštuju demokratske standarde i sve sporove rešavaju mirnim dijalogom”.

Prema diplomatskim izvorima, Savet bezbednosti je planirao idućeg četvrtka da održi sastanak o Mjanmaru.

Sastanak bi, posle novih dešavanja u Mjanmaru, mogao po hitnom postupku da bude održan i ranije, početkom sedmice, rekli su neimenovani diplomatski izbori AFP-u.