“Razumem predsednika, ali zdravlje je preče od trenutnih ekonomskih rezultata. Velike firme od 500-1.000 radnika treba zaustaviti na makar deset dana…”: Dr Tiodorović za Nedeljnik

0
Foto Beta/ Duska Stefanovic

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 u velikom intervju za Nedeljnik rekao je da bi trebalo zaustaviti rad firmi koje imaju veliki broj radnika kako bi se očuvalo zdravlje ljudi jer je to važnije od trenutnih ekonomskih rezultata.

“Smatram lično, a to je teška mera koja ekonomski pogađa, da velike firme sa 500-1.000 radnika treba zaustaviti makar na deset dana. Razumem kad predsednik kaže da moramo da očuvamo privredu. Tako je. Taman smo nekako, čini nam se, ekonomski bolje stajali, ali ovo može da bude pogubno po nas. Ali, ovoga trenutka birati očuvanje zdravlja važnije je od trenutnih ekonomskih rezultata”, rekao je dr Tiodorović.

On je dodao da moramo biti svesni da i kada primenjujemo sve mere zaštite može doći do rizika, “kao što se desilo kod zdravstvenih radnika – niko se od njih nije namerno razboleo”.

“Rizik rada zdravstvenog radnika je izuzetno veliki. Mi u Nišu smo tri klinike, gde su postojali inicijalni slučajevi, sve poslali kući u samoizolaciju, a klinike za plastičnu hirurgiju, za endohirurgiju i za kožne bolesti su svedene na rad u pripravnosti i dovedeni su da rade oni koji su bili zdravi, bili su kod kuće, na odmoru, bolovanju, usavršavanju… Da to nismo uradili, to bi bila eksplozija u KC. Nijedan pacijent do ovog trenutka, kada razgovaramo, nije zaražen od bilo kog zdravstvenog radnika i to funkcioniše”, objasnio je Tiodorović.

Za novi Nedeljnik, Tiodorović je govorio šta nas čeka u ovim najtežim nedeljama borbe sa koronavirusom, strahu od bolnica u halama, disciplini stanovništva, lečenju, lekovima, kada će sve ovo proći i očekivanoj vakcini.

CEO INTERVJU ČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU KOJE JE NA KIOSCIMA OD 9. APRILA

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS U SRBIJI:

VANREDNO STANJE – Vikendom još duži policijski čas, ukinuto šetanje kućnih ljubimaca od 20h do 21h, zatvaraju se pijace…

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?