Razoružana “Štajerska straža” u Sloveniji: “Neće se više nosti vojne uniforme i nositi oružje…”

0
Profimedia

Slovenačka policija je u blizini Krškog razoružala više osoba, pripadnika takozvane “Štajerske straže”, koju predvodi kontroverzni Andrej Šišak iz Maribora, prenose hrvatski mediji.

Pripadnici ove grupacije nose uniforme koje izgledaju kao vojne, a poslednjih nedelja bi vikendom patrolirali delovima granice Slovenije i Hrvatske u potrazi za ilegalnim migrantima.

Mediji se pozivaju na izveštaj televizije “POP-TV”, koja je navela da se se razoružavanje dogodilo juče u jutarnjim satima, kad su članovi te grupe imali okupljanje u lovačkom domu Planina kod sela Pobočje.

Vest je za medije potvrdio i Anton Štubljar iz policijske uprave Novo Mesto, koja je zadužena za taj sektor granice.

“Policija je primetila naoružanu grupu osoba, maskirno obučenih. Za 41 osobu izvršena je provera identiteta, a od sedmorice je oduzeto oružje, odnosno predmeti za koje oni tvrde da nisu pravo oružje već replike, pa su upućene na analizu”, kazao je Štubljar.

Ukoliko se utvrdi da je reč o pravom oružju i da se radi o prekršaju, policija kaže da namerava da podnese optužni predlog protiv tij osoba.

Nezakonite aktivnosti Štajerske straže slovenačka vlada želi da obuzda promenom nekih zakona, kako bi se zabranilo nošenje uniformi koje podsećaju na vojne ili policijske, a isto tako i nošenje oružja u blizini granice, jer su to ovlašćenja koja pripadaju samo policiji i vojsci.