Razmatra se uvođenje vanrednog stanja u Madridu: Regionalne vlasti protiv izolacije grada, vlada insistira na strogim merama

0
(Beta/AP Photo/Manu Fernandez)

(Beta-AP) – Španska vlada na čelu sa premijerom Pedrom Sančezom na vanrednoj sednici koja je počela rano jutros razmatra proglašenje vanrednog stanja u regionu Madrida kako bi nametnuo jača antivirusna ograničenja nevoljnim regionalnim guvernerima.

Juče je madridski sud poništio naredbu vlade o delimičnoj izolaciji glavnog grada Španije i devet susednih opština, u nastojanju da zaustavi drugi talas COVID-19, i podržao regionalne zvaničnike koji su se protivili uvođenju strožih mera. 

Sud je ocenio da odbacuje ratifikovanje tih mera jer one narušavaju “osnovna prava i slobode” 4,5 miliona stanovnika pogođenih zatvaranjem koje je stupilo na snagu u petak uveče, navodi se u saopštenju suda.

Španska vlada je saopštila kasno sinoć da je Sančez razgovarao telefonom sa predsednicom regiona Madrida Izabel Dijaz Ajuso kojoj je postavio ultimatum da će, ako ona sama ne proglasi vanredno stanje, to učiniti vlada.

Vanredno stanje vladi daje dodatna ovlašćenja da privremeno ograniči prava građana, a u ovom slučaju to bi se odnosilo na slobodu kretanja u Madridu i nekim obližnjim gradovima koji beleže visok stepen zaraze.

Vlada je od marta do juna primenjivala znatno oštrije vanredno stanje širom zemlje kako bi uspešno obuzdala prvi talas virusa. Posle ukidanja vanrednog stanja na nivou države regioni su ponovo uspostavili kontrolu nad zdravstvenom politikom i različito su odgovorili na pandemiju su različiti. Neki su uveli blokade oko područja ili gradova koji su imali veliki broj zaraženih.

Region Madrida u poslednjih 14 dana beleži po 591 slučaj zaraze na 100.000 stanovnika, što je duplo više od cele Španije koja u proseku ima 257 obolelih  na 100.000 stanovnika, i daleko više od evropskog proseka koji iznosi 113 zaraženih na 100.000 građana.