“Razgovarali bismo još duže da ga Tramp nije zvao”: Jednosatni razgovor Vučića i Makrona, tri glavne teme i armanjak iz 1914. godine

1
Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je trodnevnu posetu Francuskoj zajedničkom večerom koju je organizovao francuski predsednik Emanuel Makron.

Nakon večere, došlo je do njihovog “tet-a-tet” sastanka, koji je, prema pisanjima predsednika Srbije na društvenim mrežama, trajao jedan sat.

“Makron nas je odveo u posebnu salu ”Pikaso”, gde uvek obavlja bilateralne razgovore, a ne negde usput na marginama, kako s nekim drugima to radi. Imati sat vremena za razgovor sa Makronom posle večere, velika je čast za nas. Razgovarali bismo i duže da ga Tramp nije zvao”, rekao je Vučić, koji je na zvaničnom Instagram nalogu uz fotografiju sa Makronom, napisao da su predsednici dve zemlje pili armanjak iz 1914. godine.

Prva tema razgovora bila je Evropska unija i put Srbije ka njoj.

“Razgovarali smo o sveukopnoj budućnosti Evrope, šta je to što možemo da očekujemo, a da ne budu to samo predlozi jedne strane. Ne zaboravite da smo mi na evropskom putu od 2000, tri godine kasnije smo ušli u kampanju, posebno posle smrti Zorana Ðinđića, prema kojoj je trebalo da uđemo u EU 2007.godine, a iz političkih razloga pustili su Bugarsku i Rumuniju, iako nisu bile spremne. Danas je 2019. i iako smo otvorili pristupne pregovore pre šest godina, i otvaramo godišnje po dva, iako smo spremni za četiri poglavlja, promenjena su pravila koja se odnose na nas. A to je da u svakom trenutku mogu kroz poglavlja 23 i 24 da vas ograničavaju”, rekao je Vučić.

Druga tema je bio “mali Šengen”.

“Dobili smo zvanični podatak Svetske banke da bi, ako bi u inicijativi imali zapadnobalkansku šestorku, zajednička ušteda iznosila 3,5 milijarde evra, a samo za Srbiju 1,5 milijardi. Reč je ogromnom novcu. On me je pitao ”planiraš li i očekuješ li i druge”, a ja sam odgovorio “nadamo se”, preneo je Vučić detalje razgovora.

Treći deo razgovora odnosio se na odnos Beograda i Prištine.

“Evropa čeka formiranje vlade u Prištini. Verujem da će potom pozvati i jedne i druge da se razgovara i pronađe neki kompromis. Nisam siguran da će biti lako, ali Makron veruje da u ono o čemu smo govorili u Beogradu, a to je da je moguće naći kompromisno rešenje”, naglasio je predsednik Srbije.

Vučić će danas sa Makronom imati i zvaničan bilateralni sastanak, a učestvovaće i u razgovoru o 75 godina Organizacije Ujedinjenih nacija, kao i na panelu “Mišljenja mladih o multilateralizmu”, tokom 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska.

1 KOMENTAR

Comments are closed.