Razbijena ćelija “balkanskog kartela”: Na hrvatskoj jedrilici na Kanarskim ostrvima skoro tona kokaina

0
Ilustracija Profimedia

(Beta) – Na Kanarskim ostrvima, na jedrilici koja je plovila pod hrvatskom zastavom, otkrivena je gotovo tona kokaina, u uličnoj prodaji vredna više od 40 miliona evra, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tom prilikom uhapšena su trojica hrvatskih državljana.

Akcija kodnog naziva Falkuša pokrenuta je na inicijativu hrvatske policije koja je, navodi se, prikupila inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni navedeni hrvatski državljani.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti hrvatska policija pokrenula je saradnju sa španskom Civilnom stražom i francuskom carinom, a akciju su podržali Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Kancelarija u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), holandska nacionalna policija i policija BiH.

U saopštenju se navodi da je istraživanje usmereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. Balkanskog kartela koje se specijalizovalo za pružanje “usluga” krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel “regrutovao” za prekookeansko krijumčarenje kokaina.

Jedrilica je registrovana u Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom. Dosad je utvrđeno da su hrvatski državljani jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. hgodine da bi krajem avgusta zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih ostrva, prema obalama zapadne Afrike, gde su tamošnje kriminalne grupe na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Španski specijalni tim Civilne zaštite je 8. septembra ujutro, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tela Hrvatske, presreo tu jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana.

Jedrilica je, kako se navodi, dotegljena u nacionalne vode Kanarskih ostrva, a pregledom je pronađeno ukupno 980 paketa s oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće.

Prema procenama španske policije, ulična vrednosti zaplenjenog kokaina je veća od 40 miliona evra. Kokain je, prema dosadašnjim dostupnim informacijama, bio namenjen evropskom, španskom i hrvatskom narko tržištu.

MUP je u saopštenju naveo i da je hrvatska policija 11. septembra na šibensko-kninskom području pretražila domove i druge prostore više osoba povezanih s uhapšenim hrvatskim državljanima i zaplenila više računara, mobilnih telefona i drugih predmeta.