Ratni brodovi Turske i Grčke raspoređeni u istočnom Sredozemlju: Rastu tenzije, vojske u pripravnosti

1
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Grčka i Turska rasporedile su ratne brodove u istočnom Sredozemlju, a tenzije imeđu dve zemlje visoke su od kada je Turska poslala brod za istraživanje energetskih resursa u oblasti za koju Grčka kaže da se preklapa sa njenim epikontinentalnim pojasom.

Grčka je osudila odluku kao nelegalni akt koji krši njena suverena prava navodeći da je turski istraživački brod unutar oblasti koja pokriva grčki epikontinentalni pojas.

Grčki ratni brodovi ušli su u tu oblast i motre na turski istraživački brod i vojska je u pripravnosti, rekli su zvaničnici.

Nedavni pronalasci prirodnog gasa i planova za sprovođenje bušenja u istočnom Sredozemlju dovelo je do novog porasta tenzija. U središtu spora je kako se računa epikontinentalni pojas primorske države i da li ostrva treba da se uračunaju. Turska smatra da ne treba, a stav Grčke je da se time krši međunarodno pravo.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis razgovarao je danas sa grčkom predsednicom Katerinom Sakelaropulu da je obavesti o situaciji u istočnom Sredozemlju, saopštio je njegov kabinet. On takođe planira da razgovara sa šefovima političkih partija zemlje.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sinoć je posle četvorosatnog sastanka kabineta upozorio da Turska neće ograničiti svoja morska istraživanja samo na priobalne delove, ali je osim toga zvučao pomirljivo.

„Spojimo se kao Mediteranske zemlje, nađimo formulu koja je prihvatljiva za sve, koja štiti svačija prava. Mi smo uvek tu i spremni za rešenje sporova kroz dijalog na fer osnovi. Nastavićemo da primenjujemo sopstvene planove (u istočnom Sredozemlju) i na polju diplomatije dok ne prevlada zdrav razum po ovom pitanju“, rekao je on u televizijskom obraćanju.

Tenzije su porasle u regionu poslednjih meseci oko prava za istraživanje nafte i pomorskih granica. Prošlog meseca Turska je saopštila da suspenduje svoje operacije istraživanja u istočnom Sredozemlju, što je viđeno kao vrsta smirivanja situacije.

Međjutim, prošle nedelje Ankara je osudila sporazum koji su u četvrtak potpisali Grčka i Egipat o demarkaciji pomorskih granica i ekskluzivnim ekonomskim zonama za prava bušenja nafte.

Prošle godine Turska je potpisala sličan sporazum sa Libijskom vladom u Tripoliju, što je izazvalo bes Grčke, Kipra i Egipta koji smatraju da taj sporazum krši njihova ekonomska prava u Sredozemlju. EU je navela da taj turski sporazum sa Libijom predstavlja kršenje međunarodnog prava i preti stabilnosti u regionu.

NATO saveznici i susedi Grčka i Turska decenijama su u sukobu oko niza pitanja, uključujući pomorske granice i bile su na ivici rata tri puta od sredine 1970-ih, uključujući jednom oko prava na istraživanje nafte u podmorju.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Велика је вероватноћа да ће кад тад до сукоба доћи, јер Турска у привредној експанзији и последичној експанзији тражње за сировинама, тешко да ће прескочити потенцијална налазишта себи пред прагом и плаћати новцем куповину истих тих сировина. Једино није јасно зашто НАТО лобисти једноставно не признају ту чињеницу, да савез има циљ да заштити чланице једино од напада трећих земаља, а за све остало унутар савеза нема никакве универзалне, временски неограничене,.. исл. безбедности. У тим случајевима, највише што НАТО може да буде је, медијатор. Тако да не треба више залуђивати народ таквом пропагандом, јер и саме чињенице казују другачије.

Comments are closed.