Rašković Ivić: “Vučić na neki način dao Kosovu državnost”

0
Foto: Printscreen N1

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je u Danu uživo da je sporazumom iz Vašingtona “Vučić na neki način dao Kosovu državnost”. “Jer tamo, ako vidite tekst sporazuma, vidite da se govori o Kosovu i Srbiji, Priština i Beograd su u zagradama”, kaže ona.

Prema rečima Rašković Ivić, nakon sporazuma potpisanog u Vašingtonu promenilo se jako mnogo.

“Srbija je potpuno zaokrenula svoj politički pravac, bojim se da je ostala i bez jednog dela suvereniteta potpisivanjem ovog sporazuma. Potpuno je očigledno da vlast, režim, Aleksandar Vučić, gledaju da zataškaju ono što se u Vašingtonu desilo, da je on upotrebljen u svrhu predizborne kampanje Trampa”, kaže ona za N1.

Najviše ju je, kaže, iznenadilo to da je rezultat ovog sporazuma da je Izrael priznao Kosovo.

“Srbi i Jevreji su bili dva stradalna naroda, ipak su oni, Izrael, stajali uz Srbiju sve ove godine, da ne kažem decenije, to priznanje Kosova, da to bude spoljnopolitički rezultat ove posete, koja je organizovana bez ministra inostranih poslova, bez ikog ko bi stručno mogao da posavetuje, to je stvarno skandal”, kaže ona.

Ističe da će “skupo koštati premeštanje ambasade u Jerusalim”.

“Već vidimo da je reagovao i palestinski ambasador, koji traži neka objašnjenja od Vučića. Mi ćemo se zameriti svim arapskim zemljama koje nisu priznale Kosovo”, kaže.

Mišljenja je da je “Vučić na neki način ovim sporazumom dao Kosovu državnost”.

“Jer tamo, ako vidite tekst sporazuma, vidite da se govori o Kosovu i Srbiji, Priština i Beograd su u zagradama”, kaže ona.

Kako je rekla, misli da je Izrael tu bio pod velikim pritiskom SAD, tačnije Trampove administracije.

“Već duže vreme je pod pritiskom da Kosovo prizna, ali je uspeo nekako da se odbrani od toga, sad je napravljen manevar, da Izrael prizna Kosovo, da Kosovo zajedno sa Srbijom bude ta četvrta zemlja. To nije bila, barem se meni tako čini, neka autentična želja samog Izraela, nego je prosto bila američki pritisak, a znamo da je Izrael jako zavistan od SAD”, kaže ona.

Ističe da je u pitanju “jako loš sporazum, bez obzira što mejnstrim mediji pokušavaju da predstave kao da smo postigli mnogo”.

Osvrćući se na najavu predsednika Vučića da će se, odmah po konstituisanju Skupštine, u njoj govoriti o Kosovu, rekla je da “on dolazi u jednopartijsku Skupštinu”.

“Ja sam bila u Skupštini od 2016. do 2020. godine, i ne mogu tačno da se setim, ali sigurno sam dvocifren broj zahteva za sednicu o Kosovu lično podnela u pisarnicu, a i kolege iz opozicije su tražile isto, to je praktično sve vreme ignorisano, da bi, kad je opozicija proglasila bojkot, Vučić došao u Skupštinu i ispričao svoju priču. I sada to najavljuje, ali dolazi u jednopartijsku Skupštinu, tu će biti prikazana pink, ružičasta realnost. Biće puno patriotskih zapaljivih govora koji ništa ne znače”, kaže.