Rasistički motivi, nasumična paljba, žrtva poreklom iz BiH, samoubistvo i desničarsko oproštajno pismo: Šta sve znamo o napadu na nargila barove u Nemačkoj

0
Foto: Profimedia

Nemačkom je zavladao užas zbog niza vesti koje su probudile čitavu Evropu – naoružani napadač je pucao nasumično na dva nargila bara, tom prilikom je ubio devet ljudi, a zatim se vratio kući, gde je likvidirao majku i naposletku sebi oduzeo život.

Ministar unutrašnjih poslova oblasti Hesen, u kojoj se nalazi grad Hanau gde se i dogodio (teroristički) napad, tvrdi da je iza zločina rasni motiv.

Policija je ubicu identifikovala kao Tobiasa R. koji je i ranije bio poznat organima reda zbog svojih kranjih desničarskih stavova.

Na ovaj napad reagovali su ljudi iz vrha nemačke vlasti ali i diplomate iz zemalja porekla žrtava ovog brutalnog ubistva.

Tako je iz turskog predsedništva upućena oštra poruka “da se nadaju da će nemačke vlasti reagovati maksimalno brzo kako bi otkrile sve detalje zločina i time jasno ustale protiv rasizma kao globalnog karcinoma”.

Kako je objavio list “Der Tagesspiegel”, među ubijenima je bio i 20-godišnjak poreklom iz Bosne i Hercegovine.

Nemački “Bild” piše da je počinilac za sobom ostavio oproštajno pismo puno ultradesničarskih poruka, a na društvenim mrežama pojavio se i oproštajni snimak koji je ubrzo uklonjen.

Policija je demantovala da je u napadu na nargila barove učetsvovalo više ljudi, kao i da je došlo do trećeg napada.

Gradonačelnik Hanaua poručio je da je za nama “najgori dan u istoriji grada” u kome živi 100.000 ljudi.

Federalni poslanici iz tog grada govorili su o “užasnom scenariju”, a Angele Merkel je poručila da će učiniti sve da se ovakve situacije u budućnosti spreče.

“Rasizam je otrov. Mržnja je otrov. Ta mržanja je motivisala previše zločina”, poručila je nemačka kancelarka.