“Rama je pogrešio. Ne počinje se sa Srbijom, nego sa Kosovom, a Beograd dolazi na kraju”: Kako je “mini-Šengen” zavadio Prištinu i Tiranu

0
Foto: Profimedia

Dogovor zvaničnog Beograda sa Skopljem i Tiranom u vezi sa stvaranjem “mini-Šengena” i boljim protokom ljudi, roba i usluga, između zemalja Balkana, izazvao je loše odnose između Prištine i Tirane.

Kosovski mediji danas pišu o tenziji koja je nastala na relaciji Kosovo-Albanija, a razlog je to što je pre dva dana Edi Rama reagovao na određene izjave osovskih političara i rekao da ugrožavaju albansku spoljnu politiku.

Aljbin Kurti je javno kritikovao pregovore i ideju “mini-Šengena” nazvaviši to srpskim pokušajem da se stvori “četvrta Jugoslavija”, a Rama mu je poručio da će “porazgovarati o takvim stavovima”.

Kruti je oštro odgovorio albanskom premijeru posebno naglasivši da vlasti u Beogradu ne smeju da budu prvi sagovornik albanskim vlastima.

“Novi Sad i Ohrid su bili greška, Ne počinje se sa Srbijom. Počinje se dogovorom Kosova i Albanije, nastavlja dogovorom Hrvatska-Bugarska, a zatim zvanično Sarajevo, Podgorica i Skoplje, pa tek na kraju Beograd”, naveo je Kurti.

Sličan stav ima i kandidatkinja za premijera prištinske vlade Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova.

Ona je za prištinske medije rekla da je uverena da je Rama o balkanskom “mini-Šengenu” razgovarao najpre s Prištinom, da bi shvatio da je ta ideja loša za Kosovo.

Prištinski analitičari konstatuju da je incijativa, koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a priključili su joj se premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, samo produbila podele u odnosima Prištine i Tirane, a krivicu za to vide u obema stranama nespremnim da ojačaju međusobne odnose, prenosi B92.

Prištinski Zeri podseća da je od prvog sastanaka prištinske vlade i vlade u Tirani, u januaru 2014., potpisana desetina sporazuma o zajedničkom strateškom upravljanju i evroatlantskom vizijom, koji se, međutim, u praksi ne sprovode.