Radovanović o koronavirusu: “Teoretski moguće da mi već imamo nekog obolelog”

0
Foto Đorđe Kojadinović

Epidemiolog Zoran Radovanović je izjavio za N1 da Srbija ima mrežu instituta i zavoda za javno zdravlje po celoj teritoriji i obučene kadrove da se suoče sa koronavirusom.

Radovanović je naveo da od oko 200 država u svetu, koronavirusom je zahvaćeno njih 37.

“To još uvek nije ni 20 odsto, međutim činjenica je da imamo u susedstvu (Italija) epidemiju koja nije pod kontrolom – tamo je više od 230 obolelih, sedmoro je umrlo, imaju 11 karantina, a nisu povezali epidemiološki kako je bolest krenula pa su i mere koje se preduzimaju delimične i sumnjive efikasnosti”, rekao je on.

Radovanović kaže da je “teoretski moguće da mi već imamo nekog obolelog”.

“Postoji verovatnoća da će oboleti nekoliko ljudi, mi se nadamo ne mnogo jer ćemo organizovati epidemiološki nadzor – da se rano otkriju i izoluju svi oni koji su bili u kontaktu sa bolesnikom”, kaže Radovanović.

Dodaje da je uz eventualnu epidemiju važno da ne nastane “epidemija panike”.

“To ima poguban efekat. Da ne pohrle u samoposluge, da ne vode svakog sumnjivog člana porodice u zdravstvenu ustanovu jer će zaraziti ostale, bolje je telefonirati institutu ili zavodu za javno zdravlje ili zvati hitnu pomoć ako je kritičnije”, naglašava Radovanović.

On navodi da je koronavirus jako slična gripu i da je teško razlikovati ga.

“Tu postoji temperatura, glavobolja, slabost, karakterističan je suv kašalj. Nešto ređe curi nos nego kod ostalih respiratornih infekcija. Ako se tome pridruži kratak dah, problemi sa disanjem, onda je u pitanju manifestan, tipičan oblik bolesti”, kaže on

Najviše su pogođeni organi za disanje, objašnjava Radovanović.

“Problem je ako se ispolje simptomi od strane pluća. Nevolja je što ne postoji efikasan lek za tu virusnu bolest. Pomažu delimično lekovi koji se koriste i za grip, samo novije generacije. U svetu pokušaju da primene te lekove u kombinaciji sa lekovima protiv side, ali rezultati su još neizvesni”, zaključio je Radovanović.

Prema njegovim rečima, mlad organizam je otpornija na koronavirus i navodi podatak da je i u Kini smrtnost do 40 godina starosti 0,3 odsto.