“Vrlo je značajan podatak da je kroz istoriju, kad god je bio veliki verski fanatizam, uvek bila veća smrtnost…”

3
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da se situacija u vezi sa širenjem koronavirusa mora sagledavati unapred i da se može očekivati da se i drugi sportski objekti pripreme kao privremene bolnice, po ugledu na Sajam.

“Jasno je da očekujemo veliki broj pacijenata i moramo da predviđamo unapred. Mislim i plašim se, a ne želim, da će sajam biti nedovoljan i da ćemo morati sportske objekte da pripremamo i prilagođavamo da mogu da prime veliki broj pacijenata”, rekao je Radojičić za TV Hepi.

On je naglasio da je pravovremeno preduzimanje mera neophodno, navodeći da se u Italiji i Španiji pokazalo da je kašnjenje od 10 do 15 dana umnogome povećalo smrtnost u pojedinim regijama.

“Iskustvo pokazuje da je samoizolacija, smanjenje kontakata, neophodna. Sedite kući, ne sastajte se sa drugima”, poručio je Radojičić koji je lekar po profesiji.

Govoreći o velikim stradanjima zbog bolesti kroz istoriju, kao što su kuga, velike boginje, španski grip, naveo je da se ne dešava nešto novo i neočekivano.

“Pitanje vakcinacije je prethodnih godina bilo aktuelizovano, da li da se ljudi vakcinišu ili ne, i vršila se propaganda protiv vakcinacije, a pokazuje se koliko je taj populizam opasan”, rekao je Radojičić.

On je rekao da je epidemiologija nauka koja proučava ranija stradanja zbog bolesti, i predviđa mere.

Prema njegovim rečima, vrlo je značajan podatak da je kroz istoriju, kad god je bio veliki verski fanatizam, uvek bila veća smrtnost.

“Ni taj verski fanatizam nije dobar u vreme epidemije, sigurno da je vera u Boga veoma značajna u svim ovim borbama, ja se kao vernik toga držim, ali fanatizam nikad nije dobar, može da pogorša situaciju i kroz istoriju se uvek tako to i reperkutovalo”, rekao je Radojičić.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

3 KOMENTARA

  1. Koliko je politički fanatizam i zaljubljenost u vođu odnelo ljudskih života kroz istoriju? Pričajte o tome gradonačelniče

  2. Da li misli da je molitva i post a kao dar od Boga pricesce fanatizam?! Nas samo Bog moze da pomogne ako je njegova volja takva. A ako ne…mislim da svi znamo!

  3. Ovaj čovek fascinira. Jedini lider u senci slaboumnog zamenika. Kaže malo, ali veoma glupo.

Comments are closed.