“Radnici u Srbiji ne žive, nego preživljavaju”: Prvomajski protest u centru Beograda

1
Foto: N1

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Udruženi granski sindikati Nezavisnost održali su danas tradicionalni prvomajski protest i upozorili na loš položaj radnika i situaciju u kojoj oni moraju da preživljavaju, a ne da žive, preneo je N1.

Protest kod Doma Sindikata na Trgu Nikole Pašića počeo uz zvuke radničke pesme Internacionale, a učesnici nose brojne sindikalne zastave i parole.

Skup je organizovan pod parolom “Veće plate za ostanak i opstanak”, jer kako je napomenuto, uz ovakve uslove rada sve više mladih ali i drugih radnika otići će u inostranstvo.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su sindikalci danas u prilici da se opet bore “za tri osmice”, odnosno za osmočasovno radno vreme i isto toliko odmora i kulturnog obrazovanja.

Predsednik “Nezavisnosti” Zoran Stojiljković naglasio je da “radnici u Srbiji ne žive, nego preživljavaju” i da svaki vanredni trošak od 100 evra “drma kućne finansije”.

Dokle misle da nam gužvaju karakter i da nas ponižavaju, zapitao je Stojiljković.

Stojiljković je zatražio da sidikati, umesto da svake godine 1. maja bezuspešno protestuju, oroče svoje zaheve, kao i da se zalažu za povratak kolektivnih ugovora, kojih godinama nema.

Koloni se priključila i grupa Saveza komunističke omladine Jugoslavije koja je nosila transparent “Marksizam – Lenjinizam – Rušimo kapitalizam”.

Učesnici prvomajskog protesta pošetali su ulicama centra Beograda.


1 KOMENTAR

Comments are closed.