“Radije bih bio mrtav u jarku nego molio Brisel…”: Boris Džonson veruje da će izbori potvrditi spremnost britanskog drušva za tvrdi Bregzit

0
Foto: Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da će “radije ležati mrtav u jarku, nego moliti Brisel” da odloži izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije do 31. januara naredne godine.

Džonson je, međutim, odbio da odgovori na pitanje da li će podneti ostavku ukoliko do odlaganja bude moralo da dođe, u skladu sa zakonom koji je u sredu usvojen u Donjem domu parlamenta, prenosi N1.

Premijer Velike Britanije naglasio je da će tražiti novo glasanje pred Donjim domom Parlamenta, jer je to telo “torpedovalo britansku pregovaračku poziciju”.

Džonson ističe da su izbori jedino rešenje, ukoliko Donji dom još jednom potvrdi usvajanje zakona o Bregzitu.

“Izbori su jedini način da vidimo na čemu smo. Ili ćemo nastaviti da radimo u skladu sa planom izlaska iz EU 31. oktobra, ili nekom drugom treba omogućiti da vidi može li nas zadržati u EU i posle tog dana”, naglasio je Džonson.

Komentarišući ostavku na funkciju u vladi i u parlamentu, koju je podneo njegov brat Džo, on je rekao da je Džo “fantastičan momak”, mada im se mišljenja o Evropskoj uniji potpuno razlikuju.