Radić: “Posle sporazuma u Vašingtonu i promena u odnosima sa Rusijom prekid svih vežbi Vojske Srbije jedino rešenje…”

0
Foto: Printscreen Youtube / N1

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas u izjavi za agenciju Beta da je odluka Vlade Srbije da prekine sve vojne vežbe na šest meseci jedini izlaz iz krize koja kompromituje Srbiju u vojnoj saradnji s drugim državama.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima, a ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je Srbija pod “strašnim i nezasluženim” pritiskom Evropske unije koja je tražila da se napuste planirane vežbe s Belorusijom.

“Posle vašingtonskog sporazuma (Beograda i Prištine), naglog hlađenja odnosa sa Rusijom i s krizom u Belorusiji, bilo je teško zamisliti da će pripadnici Vojske Srbije (VS) otići na vežbu u Belorusiju, koja se odigrava na samoj granici s Poljskom” članicom NATO-a, kazao je Radić .

Rekao je da bi odlazak pripadnika VS na tu vežbu mogao da se tumači kao “ohrabrivanje” predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka protiv koga traju opozicioni protesti posle predsedničkih izbora u toj zemlji, a moglo bi da se tumači i da se učešćem u vežbi podržava “ruska demonstracija sile” dok traje “vrlo žestoka razmena otrovnih strelica” između zvaničnog Beograda i Moskve.

“Pritom, NATO to može da pročita i kao neprijateljski čin prema njima – u Poljkoj – koja je jedan od najbližih američkih saveznika i na čijoj teritoriji se nalaze američke snage. Zato je bila logična odluka da se prekinu sve aktivnosti”, objasnio je on.

Radić je kazao da se Srbija “dramatično i brzo” udaljila od saradnje s Rusijom i njenim saveznicima, a da je to bilo jasno “od prvih kritičkih tonova” na vest o tome da je Srbija kupila kineski PVO sistem, a onda je to “eksplodiralo” posle proplonedeljenog sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Naglasio je da je “nezamislivo održavati zajedničke vežbe Srbije i Rusije dok se ne primiri politička situacija”.

Ipak, istakao je, šteta je što se neće održati neke vojne vežbe koje su stručno korisne za VS, poput obuke pilota “Migova-29” i helikoptera “Mi-17V-5”.

“Ali, da se razumemo, politika je tu starija od vojske”, dodao je on.