Putin: Rusija spremna da razgovara sa SAD o novom hipersoničnom oružju

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da je njegova zemlja i dalje spremna da produži američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, Novi START, koji ističe početkom februara.

Bez sporazuma neće biti nikakvih ograničenja u naoružanju, rekao je ruski predsednik na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare koja je zbog pandemije održana onlajn.

Novi START je jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli naoružanja nakon što su se najpre SAD, a potom i Rusija povukli iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), potpisanog 1987. godine.

Putin je naglasio da je Rusija spremna da sa SAD razgovara i o svom novom hipersoničnom oružju, uključujući i hiperzvučnu raketu “Avangard”.

Rekao je da se razvoj drugih sistema naoružanja koje je najavio 2018. godine, uključujući nuklearni dron “Posejdon” i krstareću raketu “Burevestnik” sa nuklearnim pogonom, odvija po planu i da će oni ući u službu.

Putin je naglasio da je Moskva to oružje izgradila kao odgovor da spreči da protivraketni odbrambeni sistem SAD faktički poništi ruski nuklearni potencijal.

Odnosi Rusije i Zapada pali su na najniži nivo od kraja Hladnog rata posle ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine i optužbe Vašingtona o umešanosti Moskve u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Putin je ponovo negirao mešanje Rusije u izbore 2016. godine kako bi pomogao Donaldu Trampu da pobedi i odbacio pisanje medija ranije ovog meseca o novim napadima ruskih hakera.

Upitan da li će Rusija ponuditi Trampu politički azil i posao, Putin je odgovorio da “Trampu posao nije potreban”.

“Ima prilično široku bazu podrške u SAD i koliko sam razumeo, nema nameru da napusti politiku zemlje”, rekao je Putin.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500