Putin radi preko video veze nakon sastanka sa zaraženim doktorom najveće moskovske bolnice

0
Foto: Beta (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ruski predsednik Vladimir Putin opredelio se za rad preko video veze zbog širenja novog koronavirusa, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je ovo objavio dan pošto je glavni lekar vodeće moskovske bolnice gde se leče pacijenti od Kovida 19, koji je primio Putina u svojoj ustanovi prošle nedelje, rekao da je zaražen koronavirusom.

“Predsednik više voli ovih dana sve da radi preko video veze”, rekao je Peskov uoči sastanka Putina i ruske vlade koji će neuobičajeno biti održan putem video linka. “Mi preduzimamo sve mere predostrožnosti”, dodao je Peskov.

Lekar Denis Procenko, glavni lekar bolnice Komunarka u predgrađu Moskve koja je postala glavna ustanova za obolele od Kovida 19, juče je javio da je i on zaražen ali da nema zabrinjavajuće simptome. Putin (67) je 24. marta posetio bolnicu, a on i lekar su se tada rukovali, zajedno išli liftom i razgovarali bez zaštitnih maski.

“Svi koji su bili sa predsednikom u Komunarki se svakodnevno testiraju na koronavirus”, rekao je danas Peskov, koji je već sinoć dao uveravanja da su analize ruskog predsednika “normalne”. 

Upitan da li se Putin i dalje rukuje sa svojim sagovornicima kada ih sretne Peskov je rekao da naravno svi sada drže socijalnu distancu.

U Rusiji je od ponedeljka polovina stanovništva u izolaciji da bi se sprečilo širenje epidemije od koje je do sada u zemlji registrovano 2.777 zaraženih, i 24 preminula.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus