Putin pozvao građane da podrže izmene Ustava koje mu omogućavaju još dva mandata

0
Beta - Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas građane da glasaju na sutrašnjem referendumu za izmene Ustava, kojima će između ostalog, Putinu biti dozvoljeno da se ponovo kandiduje za predsednika 2024. godine, na dva mandata po šest godina.

Glasanje je počelo još 25. juna zbog epidemije koronavirusa, ali je 1. jul proglašen glavnim danom glasanja.

Izmene, između ostalog, predviđaju i uvođenje shvatanja braka kao zajednice muškarca i žene, kao i uvođenje “vere u boga”.

“Molim vas, dragi drugovi da kažete svoju reč. Glas svakog od vas je najvažniji”, rekao je u obraćanju građanima Putin koji je na vlasti od 2000. godine.

Rekao je da je produženo glasanje u Rusiji, gde se dnevni rast inficiranih koronavirusom kreće oko 7.000, neophodno zbog zdravlja Rusa.

“Upravo na našoj odgovornosti, na našim iskrenim osećanjima patriotizma, brizi o domovini, drži se suverenitet Rusije, kao i na poštovanju svoje istorije, kulture, maternjeg jezika, tradicijama, našem sećanju o dostignućima i delima naših predaka”, rekao je Putin.

Po njegovim rečima, glasajući za izmene Ustava, građani će učvrstiti te vrednosti i principe kao najviše ustavne garancije.

Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM) saopštio je da se već 76 odsto građana na referendumu o izmeni Ustava Ruske Federacije, koji je još u toku, izjasnilo “za”.

Taj provladin istraživački centar je naveo da se 23,6 odsto građana u anketi na biračkim mestima izjasnilo protiv izmena Ustava.

Na glasačkom listiću mora da se glasa za sve izmene u kompletu, birajući između “da” ili “ne”.

VCIOM je istraživanje sproveo na 800 biračkih mesta u 25 iz 85 subjekta Federacije.

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Ela Panfilova je na pitanje novinara da li je zakonito objavljivanje rezultata ankete pre završetka glasanja odgovorila da to nije regulisano zakonom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov podržao je stav CIK-a, dodajući da nije reč “o izborima već o glasanju”. Odbacio je mogućnost da anketama na biračkim mestima mogu da utiču na građane koji još nisu glasali.

Novinar TV Rain Pavel Lobkov pokazao je u reportaži da je moguće dva puta glasati – i elektronskim putem i na glasačkom mestu, zbog čega je saslušavan u policiji.

Na društvenim mrežama se mogu videti snimci glasanja ne samo na glasačkim mestima u institucijama, već i na klupama, na automobilima, kao i na poljskim stolovima.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-441-od-25-juna/