Putin i Zelenski na mirovnim pregovorima: Hoće li novi susret nagovestiti kraj ukrajinske krize?

0
Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastaju se u ponedeljak u Parizu pod francusko-nemačkim pokroviteljstvom kako bi ponovo pokrenuli mirovne pregovore o istočnoj Ukrajini, gde se vodi jedini aktivni oružani sukob u Evropi.

Posle tri godine paralize pregovora, sam nastavak pregovora posmatra se s optimizmom s obzirom na to koliko se francuski predsednik Emanuel Makron, zajedno s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, borio za sprovođenje mirovnih sporazuma iz Minska, sklopljenih pre oko pet godina.

“Iskreno, ne znam hoće li biti uspešan, ali uspeh je da se taj sastanak uopšte održava”, rekao je Zelenski.

Analitičar Mark Galeoti iz londonskog Instituta za međunarodnu odbranu i bezbednost RUSI smatra da je ovo “prvi korak”.

“Rusi šalju mnogo signala koji pokazuju da su bolje raspoloženi.”

Rat između Kijeva i proruskih separatista odneo je više od 13.000 života za pet godina. Zapad i Ukrajina optužuju Moskvu da finansira i naoružava pobunjenike, što Rusija poriče, tvrdeći da ima političko-humanitarnu ulogu i da želi da zaštiti lokalno stanovništvo.

Pregovori u Parizu u “normandijskom formatu” fokusiraće se na sadržaj sporazuma iz Minska: momentalni prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja, vraćanje kontrole Kijeva na granici s Rusijom i širu autonomiju za teritorije koje kontrolišu separatisti.