“Pukovniče, šta pišete kada ni mi ne znamo šta ćemo da igramo”: Kako je Moka objasnio Gomeljskom tajnu jugoslovenske košarke

0
Foto Nedeljnik

Često se za našu košarku govorilo da je spajala najbolje od Istoka (SSSR) i od Zapada (SAD), stvarajući autentičnost. Žeravica je govorio da neće on ništa ni od jednih ni od drugih. Hteo je da bude bolji i od jednih i od drugih. Sovjeti su igrali tvrdo, organizovano, programirano. Najveći njihov trener svih vremena, Aleksandar Gomeljski, inače po činu pukovnik, mnogo je polagao na jaku odbranu. Priča se da su Moka i Kića voleli da ga provociraju.

Definitivnu “pobedu” našeg koncepta i najbolju definiciju jugoslovenske škole košarke dao je jednom prilikom Moka Slavnić, kada je Gomeljskom, koji je žustro crtao postavku odbrane svoje ekipe dobacio: “Pukovniče, što crtate kada ni mi još ne znamo šta ćemo da igramo”.

“To je živa istina. U Bolonji pred sedam hiljada ljudi, primetio sam ga tamo u nekom desetom, petnaestom redu, i video sam da nešto piše. Dobacio sam mu šta vi pišete kada ni mi sami ne znamo šta ćemo da igramo. Ali imali smo dobar odnos, izuzetno smo se poštovali, on mi je dao najveću pohvalu u istoriji. Ne bih da je pominjem, ali toliko je velika…”, prepričao je taj događaj Moka Slavnić svojevremeno u razgovoru za Nedeljnik.