PSOE je dobio najviše glasova, ali Frankovi đaci iz Voxa su pravi pobednici izbora u Španiji

0
Simpaziteri Voxa slave u Madridu. Fotografija: AP Photo/Andrea Comas, via Tanjug

Na parlamentarnim izborima u Španiji ponovno su pobedili vladajući socijalisti (PSOE), ali oni ni u novom parlamentu neće imati većinu.

Na skoro 90 odsto prebrojanih glasova, socijalisti mogu da računaju na 121 mandat u parlamentu od 350 mesta, što je dva manje nego na prethodnim izborima. Narodna partija zabeležila je bolji rezultat nego na ranijim izjašnjavanjima, i najverovatnije će imati 86 poslanika, ali glavni pobednik je populistička, krajnje desna organizacija Vox, koja je više nego udvostručila rezultat. Moći će da računaju na 53 mesta.

Ubedljivo najjadnije osećaju se “Ciudadanos” i njihov lider Albert Rivera. Njih su španski građani očigledno kaznili zbog toga što nisu želeli ni da razgovaraju sa PSOE o formiranju vlade. Pali su sa skoro 60 na oko deset mandata.

Svi će, ipak, u narednim danima govoriti o Voxu Santjaga Abaskala. Od rušenja frankističkog sistema i povratka demokratiji 1975, Španija je bila imuna na jačanje populista, anti-imigrantske retorike i desničarskih partija koje su beležile uspehe u ostatku kontinenta. Sada je tome došao kraj.

“Ovi izbori predstavljaju kraj španske izuzetnosti u Evropi; ovo što je uradio Vox je slično onome što se desilo u Austriji ili Holandiji”, napisao je kolumnista El Paisa Horhe Galindo.

Nije zato bilo ni čudo što su kolege populisti, poput Italijana Matea Salvinija ili Francuskinje Marin le Pen, požurili da čestitaju Abaskalu.

O usponu Voxa mogli ste da čitate pre manje od godinu dana, u velikoj analizi Željka Pantelića, koji je umnogome najavio ovo što će se desiti.