Prvo inkluzivno igralište za decu

0

Plemenita ideja i zalaganje nekolicine mogu prerasti u snažan pokret koji pomaže mnogima. Dokaz su aktivnosti Udruženja Čepom do osmeha koje od 2012. godine uspešno sprovodi akciju prikupljanja plastičnih čepova sa ciljem obezbeđivanje pomoći porodicama osoba sa invaliditetom.

Recikliranjem prikupljene plastike ovo udruženje prikuplja sredstva potrebna za svakodnevno funkcionisanje dece sa invaliditetom. Samo tokom prethodne godine, zahvaljujući naporima više od 2000 volontera širom Srbije, uručena su 54 pomagala. Osim toga, na novosadskom kupalištu Štrand izgrađeno je prvo kombinovano igralište za decu sa i bez smetnji u razvoju. Ono će najmlađe podstaći kako na igru tako i na toleranciju i razumevanje dece sa invaliditetom.

Udruženja Čepom do osmeha nedavno je nagrađeno priznanjem Pokretač promena 2020, čime je proglašeno najuspešnijim okupljanjem građana kao nosioca poruke javnog zagovaranja u protekloj godini.  

Ova nagrada namenjena je isticanju najinspirativnijih i najuspešnijih kampanja javnog zagovaranja i podsticanju drugih da rade na pozitivnim promenama u svojoj zajednici. Dodeljuje se drugu godinu zaredom u okviru u projekta Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Više informacija o udruženju i načinima da se uključite u njegove aktivnosti možete pronaći na zvaničnoj stranici Čepom do osmeha.